Referitor la respectarea regulilor generale de igiena in unitatile de alimentatie publica si de industrie alimentara un rol important in asigurarea igienei acestor unitati il are prevenirea si combaterea gandacilor de bucatarie a caror prezenta in spatiile alimentare determină numeroase probleme de igienă şi prezintă un risc pentru sănătate. Se înmulţesc rapid şi trăiesc în condiţii neigienice. Substanţele ce participă la contaminare pot provoca reacţii alergice la om. De la alergenii proveniţi de la gândacii roşii de bucătărie pot apărea simptome de astm. Numeroşi agenţi patogeni (ai unor boli) sunt răspândiţi prin resturile şi fecalele gândacilor datorită mobilităţii acestora. În guşa acestui gândac s-a demonstrat prezenţa bacteriei Salmonella, pe care o pot transmite şi la oameni. Studiile au arătat că gândacul roşu de bucătărie este purtător al tuberculozei şi anthraxului, precum şi organism — gazdă intermediară pentru nematozi. In întreprinderile agrare, din cauză că gândacii transmit la vite agenţi patogeni ai diverse boli, se poate ajunge la pierderi de producţie în ceea ce priveşte produsele din lapte şi carne. Alimentele infestate de gândaci capătă un miros neplăcut şi nu mai pot fi consumate sub nici o formă de către om. Ele trebuie aruncate cât mai repede posibil. Gândacul roşu de bucătărie este în general activ noaptea, pe timpul zilei rămânând ascuns. Gândacii stau ascunşi în grupuri restrânse şi căutarea ascunzătorilor se face cu ajutorul unui feromon de agregare secretat prin excremente. Numai în cazul unei invazii în masă pot fi văzuţi ziua, ieşind din ascunzători. Gândacul roşu de bucătărie preferă mediile calde şi umede. Temperatura optimă este de 25-30° C. Sunt foarte răspândiţi în hoteluri şi medii ce ţin de gastronomie, în bucătării de restaurante, cămine, spitale, brutării, grădini zoologice, sere etc. Pe lângă acestea mai pot fi găsiţi în case şi apartamente private. Ei pot ajunge în casele oamenilor cu ajutorul transporturilor de alimente, când stau ascunşi în ambalaje. De la o clădire deja afectată (de exemplu fabrică de alimente) gândacii se pot răspândi şi în vecinătatea acesteia. Masuri generale de prevenire impotriva daunatoarelor includ mentinerea produselor alimentare depozitate in containere sigilate, folosirea cutiilor de gunoi cu capac etans, mentinerea curateniei in bucatarie si aspirarea regulata. Scurgerile de apa, cum ar fi scurgerea robinetelor ar trebui reparate. Este util sigilarea punctelor de intrare cum ar fi gaurile dintre dulapurile de bucatarie, tevi, usi, ferestre. Prevenire: Să se acorde mare atenţie curăţeniei, mai ales în bucătărie. Nu trebuie lăsate mult timp alimente neacoperite sau resturi de alimente. Resturile biodegradabile trebuie duse regulat în afara casei şi aruncate. Crăpături şi găuri în pereţi sau podea, care ar putea servi drept cuib şi loc de clocire, trebuie astupate. Să se facă constant verificări, dacă există resturi alimentare prin casă. Combatere: în cazul unei invazii de gândaci dovedite, trebuie contactată o firmă profesionistă, specializată în combaterea dăunătorilor (firmă de dezinsecţie). Pentru a se stabili proporţiile invaziei se instalează capcane adezive (de detectare) prevăzute cu substanţe de ademenire asemănătoare feromonilor eliberaţi de gândaci. Măsurile efective de combatere constau în atragerea gândacilor cu momeală, respectiv pulverizarea insecticidelor de contact asupra lor. De multe ori sunt aplicate ambele metode. O combatere eficientă a gândacilor este posibilă numai prin acţiuni continue de îndepărtare. O singură intervenţie este în orice caz sortită eşecului.