Doi diplomaÅ£i ai Ambasadei României la ChiÅŸinău au fost declaraÅ£i persona non grata în Republica Moldova, motivându-se ,,incompatibilitatea activităţii acestora cu statutul lor diplomatic’.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului moldovean de Externe, citat de agenÅ£iile de presă locale, ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat miercuri la sediul diplomaÅ£iei de la ChiÅŸinău, unde i s-a adus la cunoÅŸtinţă faptul că, ,,în conformitate cu prevederile ConvenÅ£iei de la Viena privind relaÅ£iile diplomatice (1961), doi colaboratori diplomatici ai misiunii diplomatice române au fost declaraÅ£i persona non grata, aceÅŸtia urmând să părăsească teritoriul Republicii Moldova în decurs de de 24 de ore’.
În acelaşi timp, Ministerul moldovean de Externe a anunţat că ambasadorul Republicii Moldova în România, Lidia Guţu, a primit instrucţiuni de a veni la Chişinău pentru consultări.
Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu profundă preocupare de decizia autorităţilor de la ChiÅŸinău de a declara persona non grata doi diplomaÅ£i de la Ambasada română ÅŸi apreciază acest act ca „inamical, total nejustificat ÅŸi care vine în contradicÅ£ie cu atitudinea constructivă ÅŸi cooperantă pe care România a manifestat-o în permanenţă la adresa Republicii Moldova”.
ÃŽn semn de protest faţă de acest gest „surprinzător ÅŸi neaÅŸteptat”, ambasadorul României a refuzat primirea Notei verbale, precizează MAE.
„ÃŽn prezent, MAE român analizează măsurile pe care un astfel de gest le impune, dar înÅ£elege să abordeze această chestiune într-o manieră europeană, transparentă ÅŸi responsabilă, în interesul cetăţenilor din cele două state. România va continua să promoveze destinul european al cetăţenilor Republicii Moldova”, subliniază MAE.
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că măsurile Guvernului moldovean nu vor determina autorităţile române să restricţioneze accesul cetăţenilor din R. Moldova în România.
„Dimpotrivă, voi cere insistent Guvernului să luăm măsuri ca să facilităm tot mai mult accesul cetăţenilor români la vize, la piaÅ£a forÅ£ei de muncă în Uniunea Europeană ÅŸi la educaÅ£ie, la piaÅ£a forÅ£ei de muncă în România. Deci nu ne schimbă cu nimic politica în raport cu Republica Moldova pentru că noi nu ne adresăm nici preÅŸedinÅ£ilor, nici guvernelor Republicii Moldova, nici instituÅ£iilor statului. Politica noastră este una de a-i sprijini pe românii din Republica Moldova, pe toÅ£i cei care vorbesc limba română”, a spus preÅŸedintele Băsescu.ROMPRES