Rusia a încetat să aplice Tratatul asupra Forţelor convenţionale în Europa

Rusia a încetat, în noaptea de marţi spre miercuri, să aplice Tratatul asupra Forţelor convenţionale în Europa /FCE/, una dintre cheile menţinerii securităţii pe Bătrânul Continent, care limitează armamentele de la Atlantic la Urali.

În faţa extinderii militare a NATO spre frontierele sale şi mai ales a proiectului american de desfăşurare a unui scut antirachete în Polonia şi Republica Cehă, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret în acest sens la 13 iulie, aminteşte AFP.

„ÃŽncepând de la 00.00 ora Moscovei /21.00 GMT marÅ£i seară/, Rusia a suspendat toată activitatea sa legată de aplicarea tratatului”, a anunÅ£at Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat publicat pe site-ul său oficial.

„Tratatul nu mai corespunde de mult timp realităţii contemporane ÅŸi intereselor Rusiei în domeniul securităţii”, explică ministerul. Moscova rămâne „pregătită să continue dialogul” ÅŸi speră că ţările membre ale tratatului FCE „vor da dovadă de realism politic ÅŸi de voinţă în a găsi soluÅ£ii reciproc acceptabile”.

ÃŽn timpul perioadei de suspendare, „Rusia nu va mai fi împiedicată de limitări asupra cantităţii de armamente pe flancurile sale’. ‘ÃŽn acelaÅŸi timp, noi nu avem la ora actuală proiecte de creÅŸtere masivă a armamentelor la frontierele cu vecinii noÅŸtri”, a subliniat ministerul.

Potrivit unor experţi în apărare, Moscova doreşte să desfăşoare mai multe trupe pe flancurile sale de nord şi sud, în districtele militare Leningrad şi Caucaz.

Suspendarea aplicării acordului CFE „este un pas politic ÅŸi juridic justificat ce permite, dacă există voinţă politică de la partenerii Rusiei, să se restabilească participarea sa la tratat în termen scurt”, subliniază comunicatul ministerului rus.

Acest tratat a fost semnat în 1990 de ţările NATO şi ale Pactului de la Varşovia, cu un an înaintea prăbuşirii URSS.

Acordul, care limitează desfăşurarea de tancuri, de avioane ÅŸi arme grele asupra continentului, a fost „adaptat” în 1999 la Istanbul. Schimbările Å£in cont de dispariÅ£ia blocului sovietic, urmată de intrarea în NATO a unor ţări ale acestui bloc, ca Polonia ÅŸi Republica Cehă.

Dar contrar Rusiei, ţările NATO nu au ratificat versiunea revizuită a tratatului, invocând menţinerea de trupe ruse în regiuni separatiste pro-ruse din Georgia şi Republica Moldova, două foste republici sovietice.

Moscova a replicat că ea şi-a îndeplinit obligaţiile în aceste regiuni, adăugând că aceste chestiuni nu sunt legate de tratatul CFE. Rusia cere ratificarea versiunii de la Istanbul din 1999, subliniind că textul din 1990 este depăşit.ROMPRES

Adauga un comentariu

*