România se află printre ţările cu cea mai mare rată privind abandonul şcolar timpuriu, de 17%, faţă de 11% media din Uniune.
Funcţionarea pieţei muncii în România necesită îmbunătăţiri, în condiţiile în care rata de ocupare a forţei de muncă este de 63%, România fiind una dintre ţările cu performanţe scăzute în acest domeniu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de specialitate, Zoltan Kazatsay, director general al Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene. „Rata de ocupare a forţei de muncă în România este de 63%, a şasea ca nivel din Europa, dintre statele cu cele mai mici rate. Rata de ocupare în România a stagnat între anii 2007 şi 2011, fiind vorba în special de situaţia ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor”, a apreciat Kazatsay.Potrivit oficialului european, aproape o treime din forţa de muncă din România se află în domenii cu productivitate scăzută, în timp ce la capitolul educaţiei şi al formării profesionale situaţia este îngrijorătoare.”Circa 30% din ocuparea forţei de muncă se află în domenii care au productivitate scăzută, cum ar fi agricultura. O altă provocare se referă la educaţie şi formare profesională. România se află printre ţările cu performanţe dintre cele mai scăzute privind abandonul şcolar timpuriu, cu 17%, faţă de 11% media din Uniune. Sunt foarte multe de făcut şi este necesară o implementare strictă şi minuţioasă”, a spus oficialul european.
Comisia Europeană insistă pe sprijinirea tinerilor fermieri
Organizarea de asociaţii ale producătorilor agricoli se va bucura de sprijinul total al Comisiei Europene, a declarat, în conferinţa susţinută la Bucureşti, şi Jerzy Bogdan Plewa, director general adjunct, Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene. „Esenţială pentru domeniul agriculturii este promovarea competitivităţii. Accentul trebuie pus pe creşterea valorii adăugate a producţiei, ce poate aduce venituri mai mari fermierilor, iar crearea unor asociaţii ale producătorilor agricoli se va bucura de sprijinul nostru total. În România, 28% din populaţia activă lucrează în domeniul agricol. Acest sector se confruntă cu o productivitate foarte scăzută, adică 38% la nivelul Uniunii Europene, deşi există un potenţial uriaş în acest domeniu. Trebuie să intervenim în domenii-cheie pentru a găsi oportunităţi. În cadrul politicilor agricole comune, lucrăm la oferirea de noi oportunităţi tinerilor fermieri”, a precizat oficialul european. Ministerul Afacerilor Europene a organizat, ieri, la Bucureşti, conferinţa de prezentare a documentului referitor la „Poziţia Comisiei Europene privind elaborarea Acordului de Parteneriat şi a programelor în România pentru perioada 2014-2020”. Documentul expune viziunea Comisiei Europene asupra utilizării fondurilor europene în România în viitoarea perioadă de programare 2014-2020 şi stabileşte un număr de priorităţi pe care Uniunea Euro-peană le consideră deosebit de importante.