Framântari la Rafo

Dupa ce a platit toate datoriile fata de bugetul central si bugetele locale, Rafo ar fi trebuit sa iasa din procedura de reorganizare judiciara la data de 8 decembrie, când s-au implinit cei 3 ani prevazuti de lege.

Insa Tribunalul Brasov a decis sa amâne hotarârea finala, privind incheierea planului de reorganizare, pâna pe 24 ianuarie, ca urmare a unor contestatii privind valoarea unor datorii, in afara tabelului definitiv al creditorilor. Printre cei care au solicitat recalcularea unor creante se numara Ministerul Economiei si Finantelor si un grup de 7 persoane, printre care Valentin Anastasiu, Ion Bivolaru si Zamfir Stancu, cei din urma pretinzând aproape 4 miliarde de lei vechi, ca drepturi de autor pentru niste inventii brevetate de ei. “Toate aceste creante sunt foarte mici, comparativ cu cele bugetare, care au fost stinse deja, iar instanta de judecata se va pronunta in legatura cu acestea, pe 24 ianuarie”, ne-a declarat George Plaisanu, viceliderul Sindicatului “Rafinorul”.

Rafinorii isi cer drepturile

Pe de alta parte, sindicalistii de la Rafo solicita in continuare majorarea salariilor si renegocierea Contractului Colectiv de Munca (CCM). In acest sens, la Tribunalul Bacau a fost deschis un proces, pentru anularea inregistrarii CCM din luna mai, document prin care salariatii au pierdut o parte din drepturile banesti.
Primul termen a fost pe 29 noiembrie, dar urmatorul a fost programat abia pe 10 ianuarie, iar actiunea in instanta nu a fost inregistrata pe baza legii contenciosului administrativ, asa cum ar fi trebuit, ci pe cea a Statutului functionarilor publici, lucruri care l-au nemultumit total pe viceliderul sindical George Plaisanu.

CCM fara semnatura viceliderului

George Plaisanu sustine ca CCM nu trebuia inregistrat, intrucât a fost semnat doar de liderul sindical, Ion Marian, contrar legii. Pentru acest motiv, viceliderul sindicatului de la Rafo a deschis procesul legat de CCM, pe baza Legii 554/2004, a contenciosului administrativ, care prevede, la articolul 1, ca instantei de judecata i se poate adresa “orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ (…)”. “In speta, persoana vatamata intr-un interes legitim este grupul de salariati ai SC Rafo SA, iar autoritatea publica este Directia Muncii si Protectiei Sociale Bacau, care a inregistrat CCM/2007 – 2008 fara semnatura mea, netinând cont de prevederile Legii 130/1996, care la art. 26 stabileste ca nu sunt inregistrate contractele colective de munca daca nu sunt semnate de toti reprezentantii prezenti la negocieri sau daca reprezentantii partilor la negocieri care nu au semnat contractul colectiv de munca reprezinta mai mult de 1/3 din numarul salariatilor unitatii – se precizeaza intr-un comunicat de presa semnat de viceliderul sindical, George Plaisanu. Domnul Marian Ion si cu mine, conform statutului Sindicatului < >, ii reprezentam pe toti membrii de sindicat din unitate (aproximativ 97 % din numarul total de salariati), iar eu nu am semnat contractul colectiv de munca in discutie”.

Unul “hais” si altul “cea”

George Plaisanu sustine ca este necesar sa fie anulata inregistrarea CCM, “acesta trebuind sa fie renegociat si sa fie semnat de amândoi”, adica atât de liderul sindical, cât si de vicelider. Situatia legata de CCM negociat in primavara, document pe care liderul sindical Ion Marian l-a acceptat, iar viceliderul l-a respins, reprezinta un exemplu al diferentelor de viziune existente la vârful Sindicatului “Rafinorul”. Pentru a clarifica aceasta chestiune, s-a pus problema organizarii unei adunari generale la nivelul sindicatului. “Cred ca este necesara convocarea unei Adunari Generale Extraordinare sau Ordinare a Sindicatului < >, pentru a fi cât mai repede clarificate toate pozitiile din sindicat”, sustine George Plaisanu.
O decizie legata de organizarea, inainte de termen, a unei adunari generale nu a fost inca luata, intrucât problema nu a fost ridicata in mod oficial. “In fiecare an, noi avem programata adunarea generala la sfârsitul lunii ianuarie – ne-a declarat liderul sindical Ion Marian. In afara de aceasta, se mai pot convoca adunari generale doar prin decizie luata in consiliul de conducere a sindicatului, unde, pâna acum, nu s-a ridicat aceasta problema”.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*