Peste 130 de copii din judetul Bacau s-au imbolnavit, in luna decembrie, de varicela, boala care a bagat, pana acum, in spital si doi adulti. La mijlocul lunii ianuarie este asteptata o epidemie de varsat de vant. Medicul Anca Dancau, sefa compartimentului Epidemiologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau anticipeaza ca o explozie de cazuri de varsat de vant se va inregistra la jumatatea lunii ianuarie 2006.
In ultimele doua saptamani, in sectia Recuperare Nutritionala din cadrul Spitalului Judetean de Pediatrie patru copii au facut, dupa internare, varsat de vant.
„Ei au fost spitalizati pentru alte afectiuni. Cu varicela, au venit contaminati de acasa”, ne-a spus doctorita Aurelia taga, director adjunct al Spitalului Judetean de Pediatrie. Cei patru bolnavi au fost transferati la sectia Boli Infectioase Copii.
Dar varicela a inceput sa atace si adulti. Astazi in jurul pranzului, la sectia Boli Infectioase Adulti s-au prezentat doua persoane cu simptomatologia varsatului de vant. si boala afecteaza chiar grupuri intregi de copii. in prezent, in judet, pe langa focarul de la Spitalul de Pediatrie, mai sunt alte doua, la scolile si gradinitele din satele Fundu Racaciuni, comuna Racaciuni, si Tescani, comuna Beresti Tazlau.
La Tescani au fost 17 bolnavi, iar la Fundu Racaciuni – sapte. „si este de asteptat sa apara si mai multe cazuri si la noi, in sectia Recuperare Pediatrica, pentru ca boala se manifesta, de regula, dupa 10-12 zile de la contractarea virusului. De aceea, noi vom fi foarte atenti. La internare vom face un triaj epidemiologic riguros al copiilor”, a mai precizat doctorita Aurelia Taga.
Numarul cazurilor confirmate de rujeola (pojar) a crescut, de la 134 la 138, in judet. In ultima saptamana, insa, dupa cum declara doctorul Anca Dancau, seful compartimentului Epidemiologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica, nu s-a mai inregistrat nici un caz de pojar.
Acesta este efectul reluarii vaccinarii, dupa ce, timp de cateva luni, aceasta a fost intrerupta, ca urmare a nedistribuirii de catre Ministerul Sanatatii a dozelor necesare.
De o luna, de cand a fost reinceputa imunizarea, au fost vaccinati 12.200 de copii. Aproape 2.000 dintre ei au varste intre 7 si 11 luni, 568, intre 12 si 15 luni, iar 7.700 sunt copii de clasa I-a.
Alti 693 de copii au pana in sapte ani, iar 1.298 sunt de 8 la14 ani si fac parte din grupul de copii care nu au fost imunizati la timp. Campania de vaccinare continua, pentru elevii din clasa I-a si ceilalti scolari restantieri, care vor mai fi identificati dupa reluarea cursurilor. La celelalte grupe de varsta, respectiv 7-11 luni si 12-15 luni, a mai ramas un numar foarte mic de copii nevaccinati.
Amos News