Orice persoanã care vrea sã afle dacã suferã de astm bronsic se poate supune unui control medical gratuit, în cadrul campaniei organizate de Ministerul Sanatatii si Societatea Romanã de Pneumologie. In judetul nostru, acest consult se realizeaza in cadrul Policlinicii Spitalului de Pneumoftiziologie (fostul TBC) Bacau.
„Campania are ca scop urmarirea persoanelor care sufera de astm, repetarea controlului medical si modul in care bolnavii deja diagnosticati respecta tratamentul, ne-a declarat dr. Dragos Ungureanu, medic specialist pneumolog. Actiunea este de fapt o continuare a campaniei din anii trecuti, o campanie sociala, medicala si umanitara.
Pot sa se adreseze actiunii si persoanele care acuza un anumit grad de sufocare, lipsa de aer sau oboseala la efort sa se supuna unui astfel de control si pot suferi de astm bronsic”. Simptomele dispneelor (sufocarilor) sunt diferite: in criza (specifica astmului bronsic), cu aspect progresiv (incepe de la efort mare, se agraveaza lent pe masura trecerii timpului si se ajunge la manifestari chiar si in cazul eforturilor cotidiene) si mixte. Cel mai grav este atunci cand sufocarea este continua.
De exemplu, un fumator de peste 20 de ani, care fumeaza minim un pachet de tigari pe zi si a ajuns la varsta de 45 de ani, trebuie sa faca un astfel de control. Depistarea pacientilor cu astm este realizatã prin completarea unui chestionar orientativ, cu intrebari specifice despre aparitia dispneei.
Este luata in calcul si aparitia unui sindrom nevrotic, de reactie la stresul zilnic. Dupa consultatie, bolnavii vor fi orientati catre medicul specialist care poate trata afectiunea respectiva. Astmul este o boala cronica a cailor aeriene, ce nu se vindeca, dar care poate fi controlata.
Roxana NEAGU
Asteptam cu interes rezultatele controlului gratuit la care-l supune ministerul pe dom` derector RED incepind de astazi…Se ia in consideratie oare aparitia unui sindrom nevrotic,de reactie la stersul zilnic tratabil cu nitica demitere asociata cu putina puscarie?