Şcoala reîncepe în toată ţara

Cursurile semestrului I al anului ÅŸcolar 2007-2008 se reiau luni în toată Å£ara, potrivit raportărilor transmise de cele 42 de inspectorate ÅŸcolare – judeÅ£ene ÅŸi al municipiului BucureÅŸti -, a declarat duminică, pentru ROMPRES, consilierul ministrului EducaÅ£iei, Cercetării ÅŸi Tineretului Mihaela Suciu.

Singura excepţie va fi o şcoală din comuna doljeană Bucovăţ, la care este posibil ca 23 de elevi să nu poată ajunge din cauza drumurilor blocate de zăpadă. Orele care nu vor fi ţinute luni se vor recupera ulterior, aşa cum prevede regulamentul MECT.

‘ÃŽn rest, niciun alt judeÅ£, inclusiv BucureÅŸti, nu a raportat situaÅ£ii excepÅ£ionale care să împiedice desfăşurarea începerii ÅŸcolii. Fiecare inspectorat îşi asumă informaÅ£ia pentru afirmaÅ£iile transmise către MECT’, a precizat Mihaela Suciu.

Conducerea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat reluarea cursurilor în toate unităţile de învăţământ preuniversitar, în ziua de 7 ianuarie, conform structurii anului şcolar 2007/2008, aprobată de MECT.

‘Inspectoratul Åžcolar al Municipiului BucureÅŸti a activat, vineri, întreaga reÅ£ea pe care o coordonează. A transmis tuturor directorilor de ÅŸcoli note prin care i-a responsabilizat în ceea ce priveÅŸte deszăpezirea unităţilor, să găsească utilaje, să facă note la rândul lor către firmele responsabile cu deszăpezirea. Implicarea inspectoratelor a fost una reală”, a menÅ£ionat Mihaela Suciu.

Nu vor exista probleme nici în judeÅ£ul TimiÅŸ, unde profesorii intenÅ£ionau, iniÅ£ial, să intre în grevă. Liderul filialei TimiÅŸ a FederaÅ£iei Sindicatelor din ÃŽnvăţământ „Spiru Haret”, Virgil Popescu, a afirmat duminică, pentru ROMPRES, că dascălii au decis să-ÅŸi amâne protestul până vor afla decizia Guvernului privind bugetul alocat învăţământului pe 2008.

‘Luni, va avea loc o întâlnire a confederaÅ£iilor sindicale cu preÅŸedintele ÅŸi premierul, unde vor fi abordate o serie de probleme legate de bugetul pentru anul 2008 ÅŸi se speră ca, în acest context, să fie discutată ÅŸi salarizarea personalului din învăţământ”, a spus Virgil Popescu.

Potrivit declaraţiei sale, dacă nu se va ajunge la o concluzie mulţumitoare pentru sindicalişti, profesorii din judeţul Timiş vor intra de marţi în grevă, iar peste 6.000 de elevi din ciclul preuniversitar vor reintra în vacanţă.

*

Luni, sunt aşteptaţi să reia cursurile 3.438.000 de elevi din toate ciclurile de studiu, precum şi 620.000 de copii de grădiniţă.

Primul semestru a început în 17 septembrie 2007 şi se va încheia la 1 februarie 2008.

Al doilea semestru va dura între 11 februarie şi 13 iunie şi va fi întrerupt de o vacanţă de Paşti, în intervalul 26 aprilie şi 4 mai.

Anul şcolar 2007-2008 cuprinde 35 de săptămâni de cursuri, însumând 175 de zile lucrătoare. Prin derogare, s-a stabilit ca, pentru clasele a VIII-a, durata cursurilor să fie de 34 de săptămâni, însumând 170 de zile lucrătoare. Ultima zi de cursuri pentru elevii din aceste clase va fi 6 iunie.

Pentru clasele a IX-a ÅŸi a X-a de la ÅŸcolile de arte ÅŸi meserii, pentru clasa a XII-a de liceu – filiera tehnologică, ruta directă de calificare, ÅŸi pentru clasa a XIII-a de liceu – filiera tehnologică, ruta progresivă de calificare, durata cursurilor va fi de 36 de săptămâni, însumând 180 de zile lucrătoare. A 36-a săptămână prevăzută de planul-cadru va fi alocată instruirii practice pentru dobândirea experienÅ£ei în condiÅ£ii reale de muncă. Orele prevăzute pentru această săptămână vor fi planificate de fiecare unitate de învăţământ în parte, în funcÅ£ie de prevederile contractului/convenÅ£iei de colaborare cu partenerii sociali.

De asemenea, pentru clasa a XI-a – anul de completare, pentru clasa a XI-a de liceu – filiera tehnologică, ruta directă de calificare, ÅŸi pentru clasa a XII-a de liceu – filiera tehnologică, ruta progresivă de calificare, durata cursurilor va fi de 37 de săptămâni, însumând 185 de zile. Ultimele două săptămâni de cursuri pentru aceste clase, 16-27 iunie, sunt de practică.

Pentru învăţământul postliceal sanitar, calificarea asistent medical generalist, durata cursurilor este de 42 de săptămâni, iar pentru învăţământul postliceal sanitar, calificarea tehnician ortoprotezist, durata cursurilor va fi de 42 de săptămâni pentru anii I şi II şi de 36 de săptămâni pentru anul III.

Adauga un comentariu

*