Remus Pricopie, ministrul Educatiei, anunta ca ar putea fi facute modificari importante in privinta admiterii la liceu.
Intr-un interviu acordat Agentiei de Presa NewsIn, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, spune ca ia in calcul posibilitatea ca la liceu sa fie admisi doar elevii care au o anumita medie. Remus Pricopie face o „radiografie” a sistemului de invatamŒnt, vorbeste despre numarul mare de profesori care se vor pensiona in urmatorii ani si spune ce schimbari vor avea loc in sistemul educational.
La liceu, doar cu medii peste 5
„Avem copii care intra la liceu, pentru ca avem clasa a IX-a obligatorie, cu medii sub 5 si atunci de ce ne miram ca acesta nu reuseste sa termine liceul sau nu sa sustina examenul de bacalaureat? Eu cred ca invatamŒntul profesional si tehnic poate sa inceapa foarte bine de la clasa a IX-a si ca acest copil trebuie sa aiba posibilitatea, pe de-o parte, sa invete o meserie, si aici este o alta discutie apropo de ce oferim, pentru ca sunt meserii in România pentru care nu gasesti formare.”, a spus ministrul. „Evident, oricine se uita pe cifre nu poate sa ajunga decŒt la o singura concluzie: rezultatele sunt slabe. In momentul in care vorbesti de judete in care ai procent de sub 50% sau de licee in care ai promovabilitate zero, evident ca nu poti sa spui altceva decŒt ca rezultatele sunt slabe. Acum, mai este o discutie pe care trebuie sa o avem. Un aspect este legat de ce am mentionat mai devreme, cine a intrat in liceu sau care este nivelul celui care a intrat in liceu ca sa stii la ce nivel sa te astepti cŒnd iese din liceu. Or, in momentul in care se vor clarifica aceste lucruri, si eu cred ca le vom clarifica foarte repede, respectiv sa construiesti trasee pentru elevi in functie de capacitatile lor, cred ca este un prim pas. Nu vreau sa spun acum ceva care s-ar putea transforma in breaking-news, dar nu exclud varianta in care pentru a intra intr-un liceu sa fie nevoie sa ai o anumita medie. Altfel, intri pe zona de formare profesionala pentru ca daca nu introduci aceasta masura ii chinuiesti intr-un fel si pe copii si pe profesori, or, rezultatele nu au cum sa fie bune. Al doilea lucru: trebuie sa ne asiguram ca acesti copii invata pe parcursul celor patru ani de liceu si se pregatesc pentru examenul de bacalaureat, iar aici cred ca o discutie foarte importanta este cea legata de programele de studiu, curriculum si manuale, cŒt de atractive sunt aceste manuale?“, a adaugat Remus Pricopie.
In urmatorii cinci-opt ani, 10-20.000 de profesori se vor pensiona
„Formarea cadrelor didactice este, poate, cel mai important subiect atunci cŒnd vorbim de educatie si de sistemul de educatie. Un sistem de educatie nu poate sa fie mai bun decŒt sunt cadrele didactice. Prin urmare, prima noastra investitie trebuie sa fie in cadrele didactice, de la selectarea cadrelor didactice, deci formarea initiala, pŒna la formarea acestora pe parcurs. Filosofia de evaluare a cadrelor didactice nu prea corespunde cu filosofia de formare a cadrelor didactice. (…) S-au desfiintat departamentele de formare a cadrelor didactice prin Legea Educatiei si s-a infiintat acel masterat didactic, dar cŒnd s-au desfiintat nimeni nu si-a pus intrebarea de ce desfiintam, si cŒnd a fost infiintat masteratul nimeni nu si-a pus intrebarea, sau eu cel putin nu am vazut o analiza serioasa, de ce infiintam masteratul si care ar fi avantajul. (…) Or, in foarte scurt timp, vom avea o analiza si eu nu exclud situatia in care sa avem un evantai mult mai larg de posibilitati de formare a cadrelor didactice.“, a mai declarat Remus Pricopie care a adaugat ca, in urmatorii cinci-opt ani, „zeci de mii, dar vorbim de 10-20.000 de profesori, se vor pensiona“.
Liceele pedagogice trebuie consolidate
Ministrul sustine ca nu este de acord cu ideea desfiintarii liceelor pedagogice. „Deci, mai intŒi, vrem sa taiem liceele pedagogice, sa le desfiintam, dupa aceea vrem sa desfiintam departamentele de formare a cadrelor diactice si sa amŒnam momentul de formare a cadrelor didactice cŒt mai tŒrziu. Mâine, poimŒine o sa vina cineva si o sa spuna ca numai cine are doctoratul poate sa fie profesor. Or, eu nu vad o incompatibilitate intre toate aceste etaje. Cu cŒt se orienteaza mai devreme un tŒnar catre zona profesoratului cu atŒt este mai bine. De aceea cred ca liceele pedagogice trebuie sa le consolidam, departamentele de formare a cadrelor didactice trebuie sa ramŒna in universitati si sa functioneze si nu am o problema cu masteratul didactic, dar acest masterat sa fie cel mai inalt nivel de formare a cadrelor didactice.“, a mai declarat Pricopie.
Elevii ar putea sa faca patru ore de sport in fiecare saptamâna
Ministrul Educatiei a anuntat si ca analizeaza posiblitatea introducerii a patru ore de sport in fiecare saptamâna pentru elevi. „Premierul mi-a cerut in sedinta de Guvern sa analizam in ce masura este posibil ca intr-un timp relativ scurt sa introducem patru ore de educatie fizica pe saptamâna. Sunt de acord ca pot fi profesori care nu-si fac treaba, nu doar cei de educatie fizica, dar sa nu generalizam. Ma refer la patru ore de educatie fizica pentru toti elevii.”, a declarat Remus Pricopie.