Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, marţi, o scrisoare primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu prin care îi solicită să renunţe la propunerea de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a Noricăi Nicolai, pe motiv că aceasta a fost implicată în calitate de senator într-un incident care nu este de natură să conducă la creşterea încrederii în justiţie.
„Stimate domnule prim-ministru, prin prezenta vă solicit să renunÅ£aÅ£i la propunerea de numire în funcÅ£ia de ministru al JustiÅ£iei a doamnei Norica Nicolai, deoarece percepÅ£ia publică negativă cu privire la fapte anterioare în care doamna Nicolai a fost implicată în calitate de senator, nu este de natură să conducă la creÅŸterea încrederii în JustiÅ£ia din România, nici în rândul populaÅ£iei ÅŸi nici în rândul partenerilor noÅŸtri externi”, se arată în scrisoare, care a fost dată publicităţii de către AdministraÅ£ia PrezidenÅ£ială.
Şeful statului susţine că reputaţia Noricăi Nicolai a fost ştirbită atunci când o rudă a acesteia a fost introdusă în sala Senatului şi s-a creat impresia a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea.
„Din păcate, reputaÅ£ia doamnei Nicolai a fost ÅŸtirbită, după cum cunoaÅŸteÅ£i, de implicarea acesteia în incidentul prin care o rudă a domniei sale a fost introdusă în sala Senatului României, prin încălcarea Regulamentului. Legat de acest eveniment s-a creat impresia că ruda doamnei Nicolai a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, substituindu-se doamnei senator, în mod ilegal, dar cu acordul acesteia. De altfel, din câte ÅŸtiu, doamna senator Norica Nicolai a fost sancÅ£ionată cu avertisment pentru aceste fapte. Urmare a redării publice a imaginilor desfăşurării acÅ£iunilor doamnei Nicolai ÅŸi a rudei acesteia a rezultat o reacÅ£ie negativă a opiniei publice”, afirmă preÅŸedintele Băsescu.
El spune că, din acest motiv, se vede nevoit să respingă candidatura Noricăi Nicolai pentru ocuparea funcÅ£iei de ministru al JustiÅ£iei ÅŸi, ca urmare, solicită desemnarea unei alte persoane care să întrunească condiÅ£iile necesare ÅŸi indispensabile funcÅ£iei de membru al Guvernului ÅŸi de ministru al JustiÅ£iei, „Å£inând cont ÅŸi de prevederile incidente acestei demnităţi, inclusiv ale domeniului pe care îl va coordona”.
Potrivit ÅŸefului statului, funcÅ£ia de ministru al JustiÅ£iei implică mult mai mult decât îndeplinirea condiÅ£iilor legale pentru exercitarea oricărei alte funcÅ£ii de membru al Guvernului. „FuncÅ£ia de ministru al JustiÅ£iei presupune, printre altele, ‘reputaÅ£ie neÅŸtirbită ÅŸi moralitate’, Å£inând cont de faptul că ministrul JustiÅ£iei este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, organism format din magistraÅ£i, care trebuie să dea dovadă de onorabilitate ce nu poate să fie umbrită de nicio faptă, ÅŸi cu atât mai mult de una de notorietate publică. De asemenea, întrucât ministrul JustiÅ£iei este ÅŸi membru al CSAT, voi acorda o atenÅ£ie deosebită nominalizării pentru această funcÅ£ie”, se arată în scrisoare.
Traian Băsescu sugerează optarea pentru un candidat necontroversat: „Având în vedere imperativul de a confirma prin fapte, ÅŸi nu doar declarativ, voinÅ£a politică de a construi ÅŸi consolida o JustiÅ£ie independentă, îmi permit să vă sugerez opÅ£iunea pentru un candidat necontroversat, capabil să impună respect din punct de vedere profesional atât în faÅ£a cetăţenilor, cât ÅŸi în relaÅ£ia cu magistraÅ£ii, independent din punct de vedere politic”.
„ÃŽn ceea ce priveÅŸte decizia dumneavoastră, vă reamintesc faptul că România se află încă sub monitorizarea Comisiei Europene, iar perspectivele următorului raport nu sunt dintre cele care să ne permită o abordare superficială a problemei JustiÅ£iei având în vedere involuÅ£iile generate, pe de o parte, de prestaÅ£ia ultimului ministru al JustiÅ£iei, iar, pe de alta, de emiterea unor OrdonanÅ£e de Urgenţă ÅŸi legi de către Guvern ÅŸi Parlament. AÅŸ dori să precizez că nu anticipez o aplicare a clauzei de salvgardare pe justiÅ£ie, ci doar vă solicit să găsiÅ£i sau, împreună să găsim, soluÅ£ii pentru a diminua percepÅ£ia partenerilor noÅŸtri europeni că după aderarea la Uniunea Europeană nu ne-am mai respectat angajamentele”, subliniază ÅŸeful statului.
El precizează că respingerea candidaturii s-a făcut ţinându-se cont de prevederile Constituţiei şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr.356/2007.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu va formula miercuri un răspuns la scrisoarea adresată de preşedintele Traian Băsescu.
„Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a primit scrisoarea preÅŸedintelui Traian Băsescu, îi analizează conÅ£inutul, urmând ca în cursul zilei de miercuri să formuleze un punct de vedere cu privire la aceasta”, a precizat, marÅ£i, pentru ROMPRES, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.