Ministrul Mediului, Attila Korodi, intenţionează să aplice o taxă companiilor care pun în circulaţie pungile de plastic care nu sunt biodegradabile.
‘Pentru limitarea utilizării pungilor de plastic care nu sunt biodegradabile intenÅ£ionăm să punem o taxă la punerea lor în circulaÅ£ie. Sperăm că până undeva în primăvară să finalizăm actul normativ. Această taxă ar trebui să fie aplicată cel târziu începând din 2009’, a declarat vineri, ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, un român utilizează anual circa 250 de pungi de plastic, iar în condiţiile în care o pungă din plastic (de calitate bună) se descompune în 100 de ani se impune aplicarea unei astfel de taxe. Ministrul a mai spus că în vederea asigurării comercianţilor cu astfel de ambalaje există posibilitatea punerii în circulaţie a pungilor din plastic biodegradabile care au aproximativ acelaşi cost cu a celeilalte categorii de ambalaje.
Ministrul a arătat că introducerea unei astfel de taxe nu ar trebui să se răsfrângă în preţul pungilor, întrucât aceleaşi categorii de ambalaje (însă biodegradabile) pot fi achiziţionate la acelaşi preţ.
‘Nu cred că marile companii vor avea interes să mărească preÅ£ul în condiÅ£iile în care au posibilitatea să acceseze la acelaÅŸi preÅ£ pungi nedegradabile’, a mai spus Attila Korodi.
Acesta a precizat că, odată ce actul normativ va intra în vigoare, Ministerul Mediului va demara o campanie de comunicare pentru a descuraja utilizarea pungilor din plastic nedegradabile. ROMPRES