Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la întoarcerea din Georgia, unde a participat la ceremonia de învestitură pentru un nou mandat a preşedintelui Mihail Saakaşvili desfăşurată la Tbilisi, că a fost obligat să procedeze la verificarea carierei profesionale a Noricăi Nicolai începând din aprilie 2007, în baza unei hotărâri a Curţii Constituţionale.
”PreÅŸedintele nu are dreptul să verifice miniÅŸtrii care au primit votul Parlamentului, activitatea aceasta revenind comisiei parlamentare. ÃŽn cazul Macovei nu era o hotărâre a CurÅ£ii ConstituÅ£ionale. Acei miniÅŸtri care au primit votul Parlamentului nu mai sunt verificaÅ£i de preÅŸedinte. De aceea am făcut asta la Norica Nicolai ÅŸi din aceleaÅŸi motive am avut reÅ£ineri în numirea lui Cioroianu”, a precizat Băsescu.
Totodată, Traian Băsescu a declarat că Teodor Meleşcanu se apropie de situaţia de a fi un ministru care face abuz în serviciu, referindu-se la poziţia adoptată de ministrul interimar al Justiţiei cu privire la cererile de urmărire penală pentru opt foşti şi actuali miniştri.
„E un avertisment pe care îl dau public. Faptul că în continuare blochează acÅ£iunea de începere a urmăririi penale a opt foÅŸti ÅŸi actuali miniÅŸtri se apropie de abuz în serviciu”, a afirmat ÅŸeful statului, precizând că aceasta este o constatare pe care a făcut-o.
Potrivit lui Băsescu, ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, nu are calitatea să oprească cererea preşedintelui României cu privire la începerea urmăririi penale în cazul celor opt foşti şi actuali miniştri.
Şeful statului a ţinut să precizeze că la Preşedinţie nu există dosarele cauzelor în care sunt subiecţi cei opt şi a explicat că dosarele pe care le-a trimis la Ministerul Justiţiei sunt alcătuite la Preşedinţie şi cuprind referatul procurorului de caz în original, referatul procurorului general sau al prim-procurorului DNA plus cererea preşedintelui României de începere a urmăririi penale, toate actele fiind în original.
Potrivit lui Traian Băsescu, dosarele care se trimit de către Preşedinţie în cazul urmăririi penale a unor miniştri conţin, în prezent, doar actele menţionate ca urmare a modificărilor apărute în legislaţia care reglementa activitatea Comisiei de la Cotroceni.
ÃŽn opinia preÅŸedintelui, demersurile lui Teodor MeleÅŸcanu arată că actualul Guvern ”încearcă să-ÅŸi servească clientela politică”.
„Guvernul face demonstraÅ£ia că nu acceptă aplicarea legii pentru clientela politică”, a subliniat Traian Băsescu. Acest lucru demonstrează ÅŸi ”liantul care există între unele partide” aflate la guvernare ÅŸi în opoziÅ£ie, respectiv PSD, a adăugat ÅŸeful statului.
„Protejarea miniÅŸtrilor împotriva justiÅ£iei este un element care leagă Guvernul de PSD”, a mai declarat Traian Băsescu, potrivit căruia se vede cu ochiul liber că din punct de vedere al aplicării legii Executivul îi tratează diferenÅ£iat pe românii obiÅŸnuiÅ£i, în raport cu foÅŸtii ÅŸi actualii miniÅŸtri.
„Observ cu neplăcere că Guvernul, ministrul interimar al JustiÅ£iei, are ca obiectiv găsirea de motivaÅ£ii pentru blocarea înaintării cererii ÅŸefului statului către Parchet. (…) Mi-aÅŸ dori ca guvernul să nu mai obstrucÅ£ioneze justiÅ£ia”, a subliniat preÅŸedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a mai precizat că nu a făcut niciun fel de joc politic în momentul în care a decis să înainteze într-o singură zi cererile de urmărire penală a opt foşti şi actuali miniştri, arătând că a luat această hotărâre tocmai pentru a nu se face mari dezbateri pe fiecare caz în parte.
Şeful statului ar putea să solicite suspendarea ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, în vederea cererii urmăririi penale sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu asupra intereselor publice şi reţinerea sau distrugerea de înscrisuri, prevăzute de Codul Penal, a declarat duminică pe aceeaşi temă preşedintele PD-L, Emil Boc, într-o conferinţă de presă, că
„Solicitarea urmăririi penale se poate face ÅŸi prin autosesizare. Noi vom decide în forul politic în legătură cu suspendarea ministrului JustiÅ£iei”, a declarat Boc.
Emil Boc şi-a motivat afirmaţia prin faptul că ministrul Justiţiei a refuzat să trimită Parchetului General documentaţia privind avizul prezidenţial pentru începerea urmăririi penale a opt foşti şi actuali miniştri, Meleşcanu cerând preşedintelui dosarele complete ale celor în cauză.
La rândul său, secretarul executiv al PD-L, Elena Udrea, prezentă la aceeaÅŸi conferinţă de presă, a declarat că PD-L solicită preÅŸedintelui ”să înceapă urmărirea penală faţă de Teodor MeleÅŸcanu”, evocând prevederile din art. 248 Cod Penal ÅŸi art. 272 Cod Penal referitoare la abuzul în serviciu, respectiv reÅ£inerea de înscrisuri.ROMPRES