Inainte de sfarsitul lui 2007, s-a anuntat cu surle si trambite ca Amurco Bacau a fost amendata cu 1 miliard de lei vechi. Motivul a scapat atentiei, astfel ca mai toata lumea si-a inchipuit ca societatea a parfumat din nou orasul cu amoniac, ba chiar cu doza mai mare decat de obicei.
Cum ne-am obisnuit cu amoniacul ca tiganul cu scanteia, este greu sa ne dam seama cand doza de poluant e mare sau mica. Dar motivul amenzii a fost altul: Amurco nu s-a conformat planului de retehnologizare convenit cu comisiile europene de mediu. Insa miliardul a fost contestat si redus la jumatate, iar suma ramasa a fost taiata in doua prin faptul ca amenda a fost platita pe loc. Asadar, Amurco a platit doar 250 de milioane, dupa cum a informat directorul combinatului, Laurentiu Hotea, intr-o conferinta de presa destul de amuzanta.
Drumuri intortocheate
In deschiderea conferintei de presa de la sediul Amurco, directorul general Laurentiu Hotea a prezentat succesele societatii sale in 2007. Niciodata in istoria sa combinatul n-a produs atata uree, nici macar in anii comunismului. De la productie, conducatorul Amurco a trecut la problemele de mediu, subliniind ca societatea se modernizeaza, achizitioneaza utilaje, face si drege.
„Nu ne-am putut conforma graficului de retehnologizare, dar nu din vina noastra. Am dat comanda pentru utilajul respectiv inca din vara anului trecut. Din cauza ca piata de profil a fost mai slaba in , iar furnizorii pe plan mondial sunt doar doi-trei si lucreaza numai cand aduna suficiente contracte, comanda noastra nu a fost onorata. Se va intampla asta in luna martie a acestui an”, a anuntat Laurentiu Hotea.
„Le-am tras-o!”
Povestind despre peripetiile unei tevi de inox special in drumul spre Romania, directorul si-a amintit de amenda primita si a rabufnit: „Nu am contestat amenda, ci doar cuantumul ei. Si nici asta n-ar fi fost o problema, daca asta folosea cuiva. M-a deranjat insa atitudinea Garzii de Mediu, care a anuntat toata presa cu o satisfactie rautacioasa, ca a dat maximum de amenda posibil, cu bucuria cuiva care spune «Le-am tras-o!»”.
Mitul amenzilor neplatite a fost spulberat
Seful Garzii de Mediu Bacau, Titi Secara, mustacea intr-un colt al salii in care avea loc conferinta de presa. Interpelat de ziaristi, el a explicat de ce a apasat pana la capat pedala amenzii: „Amurco a contestat toate amenzile primite. Din punctul meu de vedere, cei de-aici nu sunt de buna-credinta. Asa ca atunci cand am avut ocazia, am considerat ca e cazul sa recuperam restantele”. Declaratia atat de franca a lui Secara a starnit rumoare, pareri pro si contra amestecate. Din sala s-a auzit un „le-ati tras-o!”, iar Laurentiu Hotea a cautat grabit o hartie intr-un dosar.
„Cica noi nu platim niciodata! Am primit anul trecut 14 amenzi. Ca si acum, nu am fost mereu de acord cu suma care ni s-a imputat. Una n-am platit-o, deoarece era doar un avertisment. Noua le-am platit. Cate raman? Doar patru, pentru ca nu aveau nicio motivatie. Ca-i miroase lui Gritcu a amoniac in spatele Casei de Cultura, iar cand vine controlul peste 10 minute nu gaseste nimic, mi se pare ceva absolut neserios, pentru care nu merita sa platim atatia bani munciti din greu”. Hotea i-a inmanat „hronicul amenzilor” lui Titi Secara, iar acesta a recunoscut ca este valabil.
Rasuflarea in ceafa
Lucru imbucurator, Amurco se va retehnologiza si va polua cu mult mai putin, dar va castiga si mai multi bani, gratie imbunatatirii randamentelor in productie. La fel de imbucurator este insa ca in Bacau exista de catva timp o atitudine ecologista. Marii poluatori abia apuca sa „tamaieze” Bacaul, ca imediat sunt depistati si reclamati. Meritul principal revine Centrului Regional de Ecologie, condus de Gabriel Gritcu.
Datorita promptitudinii CRE, problemele de mediu au fost aduse mult mai mult in fata presei si a opiniei publice. Atitudinea lui Gabi Gritcu in problemele de ecologie, admirabil de activa, talibana, catusi de putin rezonabila, a convins societatile poluatoare ca nu mai pot continua sa produca in aceeasi maniera. Nu intamplator seful CRE a fost evocat de directorul Laurentiu Hotea la conferinta de presa. Centrul Regional de Ecologie, ca informatie acumulata si implicare in problematica mediului, este mult peste Partidul Ecologist Roman. Pentru ca, aceasta-i realitatea, pana la aparitia CRE, ecologia a fost in Bacau doar o directie oarecare.
Peter KELMANN