Integrarea euroatlantică a Georgiei, Balcanii de Vest, Afganistan 2014 şi noile surse neconvenţionale de energie se numără printre temele care vor fi abordate la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO, din 17-19 mai, la care va participa şi o delegaţie a Parlamentului României, condusa de deputatul bacauan Gabriel Vlase.
Sesiunea va fi găzduită de Camera Deputaţilor a Marelui Ducat de Luxemburg.
Delegatia Romaniei va participa la lucrarile plenarei unde seful delegatiei, Gabriel Vlase, va avea o interventie la adresa secretarului general, Rasmussen, si la lucrarile pe comisii unde se vor sustine amendamentele si rapoartele de lucru.
Cateva dintre punctele de pe ordinea de zi care vor fi dezbatute in cadrul acestor intalniri sunt: viitorul Afganistanului dupa incidentele petrecute, politicile necesare pentru a maximiza potentialul de aparare al NATO intr-un moment de criza economica, precum si problemele aparute in Africa de Nord si Orientul Mijlociu.
Lucrarile AP NATO au debutat astazi la Luxemburg cu lucrari in plen. In deschidere au luat cuvantul Presedintele Adunarii, dl. Hugh Bayley si Primul Ministru al Marelui Ducat al Luxemburgului, dl.Jean Claude Juncker.
„În prima zi a lucrărilor va avea loc reuniunea plenară, la care vor lua cuvântul preşedintele AP NATO, Hugh Bayley (Marea Britanie), preşedintele Camerei Deputaţilor a Marelui Ducat de Luxemburg, Laurent Mosar, primul ministru al ţării gazdă, Jean-Claude Junker, şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. În continuare, Consiliul Nord Atlantic, format din ambasadorii ţărilor membre ale NATO, va avea o reuniune comună cu Adunarea Parlamentară a NATO. Secretarul general Rasmussem va răspunde întrebărilor adresate de parlamentari”, informează un comunicat de presă difuzat joi de Camera Deputaţilor.
Următoarele două zile vor fi consacrate dezbaterilor pe rapoarte în cele cinci comisii ale adunării: Comisia pentru dimensiunea civilă a securităţii, Comisia pentru apărare şi securitate, Comisia pentru economie şi securitate, Comisia politică şi Comisia de ştiinţă şi tehnologie. Personalităţi ale vieţii politice internaţionale, experţi, reprezentanţi ai NATO şi organizaţiilor neguvernamentale vor face expuneri, în funcţie de specificul comisiilor.
Printre temele abordate în rapoarte se numără transformările democratice în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, integrarea euroatlantică a Georgiei, Balcanii de Vest, Afganistan 2014, apărarea inteligentă, noile surse neconvenţionale de energie, parteneriatul cu Asia Centrală, relevanţa strategică a Asiei, transmite Agerpres.