Sanatatea ficatului este tot mai greu de pastrat avand în vedere felul în care cele mai multe persoane apeleaza la mancarea gata pregatita care se gaseste în magazinele fast-food si mai putin la mancarea gatita în casa, a declarat vineri la Braşov prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele Comisiei de Hepatologie din Ministerul Sănatatii.
„Senzatia mea este ca în acest moment bolile de ficat trec prin ceea ce s-a întamplat în anii ’50-’60 cu bolile de inima cand, datorită unui mod de viata gresit, sedentarism, dieta bogata în grasimi, inima a devenit o victima. În momentul de faţa devine evident ca ficatul este o victima a modului greşit de a ne alimenta şi a ne desfăşura viaţa. Avem o crestere impresionanta a ficatului gras, avem o creştere dovedită ştiinţific. Saptamana viitoare la Congresul de boli hepatice de la Bucuresti vom demonstra în ce ritm creste cancerul hepatic, mult mai rapid decat orice alta forma de cancer. Ficatul gras este un ficat bolnav cu potential cancerigen. Probleme apar si în randul tinerilor pentru ca se infectează cu virusul C, fata de care nu avem înca un vaccin. Vaccinul cel mai bun este tratamentul cu interferon care-i sterilizeaza pe cei care poarta virusul. Categoriile de varstă 30-50 de ani sunt expuse riscului ficatului gras, al diabetului zaharat, care trag după ele această problema ficatului non alcoolic. Prevalenţa infectiei cu virusul C este cea mai mare din Europa, de 5,6 %, iar pentru virusul B 6,5% şi ştim că printre tineri a început sa creasca numarul celor cu ficatul gras”, a spus prof.dr. Mihai Voiculescu la Conferinţa Naţională a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din Romania.
Sursa citata a precizat ca o analiza facuta pe studenţii Facultatii de medicina a aratat o proportie ingrijoratoare de tineri cu ficatul gras, fapt care arata ca tinerii mananca de obicei mancare fast-food si mai putin mancare gatita in familie.
In ceea ce priveste imbolnavirea ficatului datorita bauturilor carbogazoase cu stabilizatori si coloranţi, Mihai Voiculescu a spus ca situaţia îmbolnavirilor este staţionară. Pericolul cel mai mare vine din direcţia virusurilor si a alimentatiei bogate în grăsimi.
Referitor la relatia dintre medici şi pacienţi, presedintele Comisiei de Hepatologie a ţinut să sublinieze că după mulţi ani de zile s-a găsit o formulă eficientă de colaborare „care era şi până acum, dar haotică, nu se acţiona pe ţintele prioritare”.
sursa: AGERPRES