Internetul ia locul socializarii in societatea reala, fura copilaria copiilor nostri, provoaca dependente dar totodata este cea mai buna forma de cunoastere.
Ce facem daca nu stii unde se afla un anumit oras? Ce facem daca cultura noastra generala nu este chiar atat de vasta? Ce facem daca suntem in criza de timp si trebuie sa predam un referat la scoala? Ce facem cand ne plictisim? Cum ne procuram ultimele filme sau noile hituri aparute? Cu totii stim raspunsul: INTERNETUL, care a devenit o necesitate, ca si telefonul mobil.
Aceasta noua generatie nu mai are rabdare, nu mai comunica cu familia, si-a pierdut valoarea de a invata din propriile greseli astfel dezvoltandu-se niste indivizi care nu mai au modele, nici valori.
Care este impactul pe care acest nou instrument de relationare si cunoastere il are asupra sanatatii noastre, atat psihice cat si fizice, si, mai ales, cat de benefice sunt efectele sale? Exista numeroase studii legate de utilizarea internetului si efectele sale, in special asupra copiilor. Avand in vedere fapul ca acestia sunt mult mai vulnerabili, comportamentul si chiar dezvoltarea lor pot fi mult mai usor influentate de toate experientele pe care aceasta intreaga tehnologie le-o ofera.
Copii si adolescentii care petrec mult timp in fata calculatorului au rezultate mult mai slabe decat cei care se implica in activitati extrascolare, citesc, se plimba . Internetul, raspunsul tuturor problemelor adolescentilor , astfel ei asteapta raspunsuri inainte sa sa se gandeasca la solutii.
Utilizarea calculatorului ore in sir are efecte negative asupra sanatatii lui. Printre efectele nocive ale Facebook asupra adolescentilor se numara insomnia, nivelul ridicat de anxietate, comportul agresiv, depresia și durerile stomacale.
Copii devin mai violenti si s-a remarcat ca unii dintre ei vin la scoala extenuati dupa ce stau noptii intregi si se joaca pe calculator, astfel existand un nivel foarte mare de agresivitate in randul adolescentilor. Excluderea sociala si singuratatea ii determina pe o parte din adoloscenti sa lege prietenii virtuale care conduc la abuzuri virtuale.
Specialistii recomandă parintilor sa nu permita minorilor sa isi petreaca timpul liber in fata televizorului si, cu atat mai mult, sa aiba televizon in camera. Copiii ar trebui sa utilizeze smartphone-ul sau computerul doar doua ore pe zi.
Dragi parinti, va rugam sa verificati contul de Facebook al copilului dumneavoastra: unii înca nu au implinit 18 ani dar pozele pe care le afiseaza acolo nu doar ca il dezonoreaza pe el, dar si pe dvs. ca parinti!
Parintii ar trebui sa isi educe copii despre cum aceasta experienta sa fie sigura si educativa, cum sa utilizeze Internetul intr-un mod constructiv, explicandu-le totodata si riscurile la care sunt expusi, acest lucru necazand doar in sarcina parintilor, deoarece sunt si parinti care nu stiu sa utilizeze internetul, astfel aici avand un rol important si cadrele didactice.