De ce se sinucid jandarmii?

deschidere.jpgSinuciderea a reprezentat dintotdeauna un moment cu semnificatie diferita pentru filosofi, medici, sociologi, psihologi etc., pentru diversele religii dar si pentru oamenii obisnuiti.
Orice determinare, orice evaluare a sinuciderii contine semnul probabilitatii. Niciodata nu se poate spune ca o anumita persoana va evolua, cu exactitate, intr-o anumita directie. Totul se bazeaza pe prognoze, care au un mare procent de evidentiere a aspectelor pozitive si negative din personalitate.

Ramane insa acest procent neelucidat, care sta sub semnul hazardului. Suicidul este relativ greu de anticipat. Este dificil de depistat persoana cu tendinte suicidare, daca in prealabil nu s-a manifestat comportamental, daca nu a avut o tendinta in acest sens, daca nu a afisat o atitudine prin care sa incerce sa obtina bunavointa sau avantaje din partea celorlalti. Medicii psihologi spun ca exista indicatori comportamentali manifesti prin care se poate intui predispozitia spre suicid. Suicidul poate fi prevalent in depresie, schizofrenie, in epilepsie, in intarzierea mintala, in demente, in alcoolism si toxicomanii, in nevroze si, nu de putine ori, in tulburarile de personalitate.

Psihologii nu pot sa prevada

„In abordarea problemei suicidului trebuie sa dam dovada de o circumspectie etica si deontologica. Dar sunt si foarte multe exceptii. De exemplu, am putea lesne crede ca acele persoane interiorizate, anxioase, chiar depresive sunt cele mai expuse la actul suicidal, dar aceasta nu inseamna ca ele se vor si sinucide. Fenomenul este foarte complex. A cere unui psiholog sa spuna cu precizie, cu exactitate, sa prevada sau chiar sa controleze strict acest fenomen, este o utopie”, ne-a declarat un psiholog.

„Este putin probabil ca armata sa fie cauza pentru suicid”

„Fiecare om care imbraca haina militara are o anumita istorie, o istorie de cel putin douazeci de ani, spune col. Vasile Danila, comandantul Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau. Este putin probabil ca armata sa fie cauza pentru suicid. In cel mai rau caz, ar putea fi un factor favorizant, la un moment dat, dar mai degraba mediul militar ii pune la dispozitie sinucigasului mijlocul care devine socant, terifiant. In general, sinucigasii lasa mesaje, scrisori, biletele. Extrem de rar s-a intamplat ca incriminat pentru decizia luata sa fie subofiterul sau ofiterul. De regula, sunt invocati mama, tata, sora, fratele, iubita. Exista si situatii, foarte rare, cand apar si probleme de ordin psihic. Nu trebuie ca subiectul sa fie neaparat bolnav psihic, in sensul strict al cuvantului. Poate fi traumatizat relational, comportamental. Nu trebuie sa fie neaparat schizofrenic, paranoic.”

Trei jandarmi s-au sinucis in 18 ani

Dupa Revolutie, in Jandarmeria bacauana au fost inregistrate trei cazuri de sinucideri. Asa dupa cum amintea colonelul Vasile Danila, in armata, sinucigasii gasesc mijlocul sinuciderii, arma. Si totusi, in cazul primei sinucideri a unui jandarm bacauan nu a fost folosita arma din dotare, soldatul s-a spanzurat. Cazul s-a petrecut in 1999, cand soldatul I.Vranceanu, din UM 0 903, a fost invoit de conducerea unitatii pentru a se deplasa in comuna Plopana, unde tatal sau, Nicolae Vranceanu, s-a sinucis. „Ii asigurasem toate cele de trebuinta, a fost tot timpul supravegheat de colegi”, spune fostul comandant al unitatii. Si totusi, la nici doua zile de la inmormantarea tatalui sau, soldatul, care fusese invoit cateva zikle, a fost gasit spanzurat. S-ar fi putut vorbi despre un sindrom sinucigas in familie?

Nebunia iubirii in rafale mortale

In noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2003, plt.maj. Catrinel Barsan s-a sinucis cu arma din dotare, dupa ce si-a inlocuit un coleg in serviciul de paza al unei banci din Onesti. Se spune ca ar fi fost vorba despre o sinucidere din dragoste. Suparat ca amanta nu-i mai deschide usa, el s-a impuscat cu armamentul din dotare in fata blocului in care locuia femeia, nu inainte de a descarca jumatate din incarcatorul unui pistol-mitraliera in usa apartamentului prietenei sale. A iesit apoi in fata cladirii si a inceput sa traga cu aceeasi arma spre ferestrele de la etajul 5, unde locuia iubita sa. Pentru ca aceasta nu si-a facut nici atunci aparitia, jandarmul s-a impuscat in piept. Catrinel Barsan era jandarm din 1992 si pana la acea data nu crease nicio problema. Liliana a vrut sa intrerupa relatia pentru a ramane alaturi de familia ei. La vremea respectiva s-au ridicat mai multe semne de intrebare. Cum reusise sa plece din unitate inarmat cu pistolul-mitraliera si cu munitia de razboi?

Disperare, lasitate, egoism…

Acum cateva zile, un jandarm care pazea Curtea de Apel Bacau a fost gasit impuscat in cap chiar in baia instituÅ£iei. Tanarul urma sa devina tata, sotia lui fiind insarcinată in noua luni. Era angajat al Jandarmeriei de mai bine de 5 ani, iar in urma cu 3 ani a fost avansat la gradul de subofiÅ£er. Subofiterul Ion Balan, din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Bacau s-a impuscat in cap in toaleta Curtii de Apel Bacau. El s-a inchis in toaleta, a fumat o tigara, dupa care s-a impuscat. Incidentul s-a petrecut in timpul schimbului de tura. Gestul jandarmului de 32 de ani a socat. Colegii lui spun ca nu erau motive pentru un gest suprem. „Jandarmul Ionel Balan era angajat din 2003 pe baza de contract. Din 2005, el trecuse in corpul subofiterilor. Pana acum el nu a avut nicio sanctiune sau alta problema profesionala si a trecut toate testele psihologice”, a spus cpt. Ioan Ouatu, ofiter relatii cu presa din cadrul IJJ Bacau. Cercetarile ulrerioare au scos in evidenta faptul ca jandarmul avea foarte multe datorii pe care nu le putea achita. A ales sinuciderea, ca un las, lasand in urma o sotie tanara, gata sa nasca.

„Dupa ce ies pe usa bisericii, nu mai poate sti nimeni ce se intampla”

„Ridicarea unei biserici in curtea Inspectoratului Judetean de Jandarmi a fost primita cu mare bucurie de jandarmi. Vin, se roaga, cer sfaturi. Insa nu pot spune ca unul dintre ei ar fi avut un comportament ciudat cand s-a spovedit. Cauzele sunt in principal cele care tin de starea lor sociala, de depresii. Nu putem sti ca are are de gand sa se sinucida, ei decid. Desi, repet, religia nu este de acord cu acest lucru si ei vin la biserica si se roaga. Dupa ce ies pe usa bisericii, nu mai poate sti nimeni ce se intampla”, spune Vasile Ichim, preot jandarmi.

Ce spune Biserica despre sinucidere

„Sinuciderea este curmarea vietii proprii. Animalele nu se pot sinucide, deoarece ele nu sunt constiente de misiunea fata de trupul in care traiesc si de rostul lor in aceasta lume si in viata viitoare. Sinuciderea este cel mai mare pacat fata de sine, caci prin ea omul isi inchide definitiv calea spre pocainta. Sinucigasul da dovada de necredinta sau o credinta bolnava, pacatuieste contra trupului sau care este biserica Duhului Sfant si nu mai are iertare nici in lumea aceasta, si nici in cea viitoare. De aceea, sinucigasului nu i se mai poate face nici un fel de slujba si nici nu se ingroapa in cimitir cu cei credinciosi. este curmarea vietii proprii. Crestinismul considera sinuciderea drept un pacat capital si nu-i admite nici o justificare.Nimeni nu are dreptul de a-si curma viata pentru ca autoritatea divina o interzice.

Credinciosul trebuie sa accepte aceasta porunca in mod definitiv si, totodata, sa i se supuna. Sinuciderea este definita de Biserica drept actiunea de suprimare a propriei vieti pentru eliberarea de o nenorocire pe care nu ai curajul sa o suporti. Acest act este blamabil, deoarece incalca porunca divina. Daca Dumnezeu ne da viata, el este singurul indreptatit sa ne-o ia”, spune preotul protopop Constantin Tomozei.
Nicolae TURCU

Adauga un comentariu

*