Sindromul ovarelor polichistice se caracterizata printr-un dezechilibru hormonal si anume prezenta unui nivel ridicat de hormoni masculini androgeni și ovulatie rara sau absenta.
Simptomele pot varia de la femeie la femeie. Unele femei pot avea simptomatologie redusa, altele pot avea chiar o paleta larga din aceste simptome.
Astfel va prezint cateva din simptomele care ar putea semnala faptul ca suferiti de sindromul ovarelor polichistice:
Ciclu menstrual neregulat
Ciclul menstrual este un indicator al starii de sanatate a femeii. Un ciclu menstrual normal dureaza in medie 28 de zile, astfel incat orice intarziere majora, dar mai ales absenta acestuia ar trebuie sa-ti puna un semn de intrebare. Ai grija la acest aspect, mai ales daca ai trecut de perioada adolescentei sau esti inca departe de cea a menopauzei.
Acneea
Piele grasa, acnee-afecteaza mai ales fata, spatele, umerii si decolteul
Subtierea si caderea parului
Alopecia semnifica subtierea firului de par si rarirea difuza a pilozitatii capilare, mai ales in crestetul capului si in golfurile frontale.
Cresterea in greutate
Supraponderabilitate, crestere rapida in greutate, dificultate in a slabi.
Infertilitatea
Manifestandu-se prin dificultatea femeii de a ramane insarcina (fertilitate scazuta sau chiar infertilitate).
Dar iata si ce putem face pentru a tine sub control acest lucru, in afara faptului ca trebuie sa mergem la un medic si sa urmam un tratament adecvat, avem la indemana cateva modalitati de a reduce riscul de ansamblu al acestor probleme de sanatate pe termen lung si anume: adoptarea unui stil de viata sanatos, dieta sanatoasa echilibrata, mese regulate, in special micul dejun si nu in ultimul rand exercitii fizice în mod regulat.