Cum ne imunizam in sezonul rece?

Sistem imunitar reperzinta totalitatea mecanismelor prin care corpul nostru ne apara de agentii patogeni (virusuri, ciuperci, paraziti), deci prin care ne fereste de afectiuni sau grabeste vindecarea. Oamenii sunt dotati cu o imunitate innascuta, insa de-a lungul vietii, pe masura ce intram in contact cu agentii patogeni, corpul dezvolta si ceea ce se numeste sistem imunitar dobandit, marindu-se gama de agenti pe care corpul ii depsiteaza si ii distruge. Totusi, in anumite situatii, cand corpul nostru este slabit sau cand suntem supra expusi, bariera noastra defensiva nu mai functioneaza la parametri optimi si ne imbolnavim.fructe_si_legume-diete-antioxidanti-imunitate

Iarna vine la pachet nu numai cu viroze, ci si cu un organsim fara vlaga, care are nevoie sa fie pregatit pentru sezonul rece. Cu alte cuvinte, imunitatea trebuie pregatita pentru valul de frig care se resimte deja.

Iata cateva sfaturi despre cum sa ne intarim sistemul imunitar!

Daca inca nu v-ati facut vaccinul antigripal, puteti sa va imunizati si adoptand o dieta bogata in proteine si vitamina C.

Fructele, legumele, lactatele, dar si miscarea sunt doar cateva dintre recomandarile foarte utile pentru aceasta perioada. Din fructe si legume putem sa ne asiguram aportul de vitamina C pe cale naturala, dar avem la indemana si comprimatele din farmacii.

Insa nu trebuie renuntam la carne sau la alte surse de proteine cum sunt lactatele si ouale, deoarece si acestea au un rol important in consolidarea sistemului imunitar.

Specialistii recomanda evitarea zonelor aglomerate si a expunerii prelungite la frig, respectarea conditiilor elementare de igiena si nu in ultimul rand, multa miscare.

Exista tincturi, ceaiuri si suplimente nutritive bazate pe extracte din plante, trebuie numai sa faceti o vizita la un magazin cu produse homeopate sau chiar si la farmacie. Cateva exemple utile, pentru a stii ce sa cautati:ceaiul si extractele de echinaceea, bitterul suedez, ceaiul si siropul de catina sau de macese, produsele apicole, ardeiul iute, usturoiul si ceapa.

O alta parte importanta a alimentatiei in sezonul rece o reprezinta consumul de lichide, insa nu de orice fel, ci acelea care aduc si un aport crescut de vitamine. Sunt recomandate mai ales freshuri de mere, morovi, portocale, insa, consumul trebuie sa fie moderat, intrucat, putem sa ne trezim cu kilograme in plus.

 

Adauga un comentariu

*