Siguranta alimentelor in perioada sezonului rece

Pentru evitarea  toxiinfecţiilor alimentare şi a infestării cu parazitul Trichinella Spiralis, Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău face unele recomandări

Nu cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane  neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar; Nu cumpăraţi carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă. Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse.Dacă porcul are o altă boală infecţioasă riscaţi ca vânzându-l, sau oferind carne sau produse obţinute de la acesta rudelor sau vecinilor, să le îmbolnăviţi şi acestora porcii din propriile gospodării.           Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare; va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate; va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun; în situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar confirmarea că a fost examinată pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ.  Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la persoane neautorizate, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar ! Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri. Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea anumitor condiţii. Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare si de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Dacă intenţionaţi să vindeţi porci vii în târg, pentru a respecta legea şi a nu avea probleme cu autorităţile, verificaţi dacă târgul este autorizat sanitar veterinar; târgul este supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg. Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora! In scopul prevenirii toxiinfectiilor alimentare (TIA) in perioada sarbatorilor de iarna 2013-2014, pentru prevenirea pătrunderii pe piaţă sau asigurării returnării de pe piaţă ori de la consumatorul final a alimentelor care prezintă un risc pentru sănătatea publică; prevenirea pătrunderii pe piaţă a oricărui material sau produs care vine ori poate să vina în contact cu alimentele şi furajele şi poate să prezinte un risc pentru sănătatea publică; informarea rapida între autorităţile competente în domeniul siguranţei alimentelor, la cele trei niveluri, central, judeţean şi local, asupra pericolelor sau riscurilor cu privire la alimente şi la furajele care nu îndeplinesc cerinţele impuse de legislaţia privind siguranţa alimentelor, astfel încât acestea pot să constituie un factor de risc în lanţul alimentar pentru consumatori – la nivelul DSVSA Bacau au fost stabilite 8 echipe  mixte de control operational, care vor monitoriza si supraveghea activitatea desfasurata de operatorii economici pe toata perioada sarbatorilor de iarna. Personalul sanitar veterinar in Circumscriptiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor va respecta programul de efectuare a examenelor trichineloscopice (program zilnic 8-20, duminica si sarbatorile legale 8-13). La sediul circumscriptiilor sanitare veterinare care efectueaza examenele trichinescopice se va afisa programul vizibil, personalul care efectueaza examenele trichineloscopice si faptul ca proprierarii de animale au obligatia predarii marcii auriculare de la animalele taiate. In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica, consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234/586466. –D.S.V.S.A. BACAU.

 Dr. Claudiu Florin Balta, purtător de cuvânt DSVSA Bacau

Adauga un comentariu

*