Vitaminele si mineralele de care ai nevoie atunci cand esti in pragul tineretii nu sunt aceleasi cu cele pentru varsta a treia. Uite cum ar trebui sa arate dieta potrivita varstei tale, indiferent de etapele feminitatii.
Nevoile nutritionale ale oricarei persoane se schimba pe parcursul anilor. Sunt alimente pe care ar trebui sa le consumi mai mult sau, dimpotriva, sa le ocolesti in functie de etapa vietii in care te afli, de programul tau zilnic sau de schimbarile fizice prin care trece corpul tau.
Nutrientii de care ai nevoie pe masura ce imbatranesti se schimba, asta insemnand ca alimentele de care ai nevoie la 20 de ani nu iti vor fi neaparat necesare la 40 de ani. Afla ce trebuie sa consumi in diferite etape din viata ta.
La 20 si 30 de ani
La varsta asta fie esti pusa pe distractie si petreceri cu prietenii, fie ai luat avant in cariera sau tocmai ce ai devenit mamica. E clar ca rezervele tale de energie au de suferit si trebuie sa le realimentezi.
Meniurile ar trebui sa includa obligatoriu paine integrala, quinoa si orez pentru a avea o inima sanatoasa pe viitor. In plus, ar trebui sa iti sporesti doza de fier si acid folic.
Cand ai 20 de ani, te confrunti des cu stari de depresie si anxietate. Un aliment care iti poate reda zambetul pe buze este somonul. Pestele are acizi grasi Omega 3 care iti echilibreaza starile de spirit prin cresterea nivelului de serotonina din corp.
Pe la 30 de ani te gandesti la ideea de a avea copii. Fie ca esti insarcinata deja sau vrei sa fii, asigura-te ca ai o alimentatie bogata in oua si spanac. O omleta facuta din galbenusuri si spanac este ideala pentru viitoarele mamici, ambele alimente avand colina, o substanta care ajuta la dezvoltarea creierului bebelusilor. In plus, spanacul contine si acid folic, necesar femeilor insarcinate.
Pe lista de alimente ideale ar fi bine sa mai incluzi:
Banane: contin magneziu care te va ajuta sa lupti cu sindromul premenstrual si poftele de dulciuri.
Portocale: aceste fructe bogate in vitamina C ajuta in mentinerea oaselor sanatoase, protejeaza musculatura si vasele de sange si ajuta in absorbtia fierului.
Peste: pentru grasimile bune de care organismul are nevoie. Poti include in dieta somon si pastrav, si iaurt simplu care va ajuta organismul sa absoarba vitamina D.
Proteine: carnea de pui si cea de vita intra pe aceasta lista, alaturi de cereale integrale care te vor ajuta sa mentii energia si starea de satietate mai multe ore.
Evita sa consumi prea multa cofeina si alcool, pentru ca iti vor “manca” rezervele de calciu si iti vor influenta felul in care sunt absorbiti nutrientii din mancare. Evita sa sari peste mese si sa tai din grupele esentiale de alimente, cum ar fi carbohidratii, in ideea ca astfel vei slabi.
La 40 de ani
Este cea mai buna perioada in care sa incepi preventia pentru anumite boli care pot aprea mai tarziu: tensiune arteriala, colesterol marit sau ingrasare. Cel mai probabil treci prin cea mai aglomerata perioada a vietii tale, iar sarcinile zilnice si acasa, si la serviciu sunt mai multe ca oricand. In plus, este perioada in care multe femei intra in premenopauza, astfel apar schimbari in metabolism. Iar primele semne ale varstei incep sa fie vizibile de pe acum pe pielea ta: riduri fine, pierderea elasticitatii, retentia de apa.
Alimentatia zilnica ar trebui sa contina:
Lamai: sunt ideale pentru detoxifiere, pentru efectul purificator pe care il au asupra organismului. Le poti pune in meniu chiar de la micul dejun intr-un pahar cu apa plata pe care sa il bei de la prima ora a diminetii.
Peste: alege acele sortimente bogate in Omega3, cum sunt somonul si pastravul, pentru ca ai nevoie de acesti acizi grasi pentru efectul antiinflamtor.
Oua: pentru ca sunt bogate in proteine si zinc, care ajuta organismul sa absoarba vitamina A, esentiala pentru o piele sanatoasa.
Migdale: pentru ca au vitamina E si calciu si pentru ca sunt o sursa de grasimi bune.
Mere: tot pentru o piele frumoasa ai nevoie si de ele. Sunt o sursa buna de fibre, pectine si vitmaina C.
Evita sa mananci mese copioase, sa nu consumi suficiente proteine (care tin de foame mai mult timp, te ajuta sa digeri mai bine carbohidratii si previn colaceii de pe burtica). Evita snacksurile si gustarile fast-food. Contin prea multa sare si grasimi care, in timp, pot duce la boli cardiovasculare si alte probleme de sananatate.
La 50 de ani
O perioada in care tumultul tineretii se domoleste, dar schimbarile pe care le resimte organismul tau sunt mai mari. Se instaleaza menopauza si aduce cu ea simptome noi: de la insomnii, pana la schimbari hormonale. Calciul ramane, insa, un mineral important in dieta pentru ca oasele au nevoie de el mai mult ca oricand, asa ca poti sa te bazezi pe produse lactate in aceasta perioada.
Tot acum e momentul sa iti faci plinul de antioxidanti pentru a preveni boli cronice ce pot sa apara mai tarziu. In dieta ta poti include si:
Soia: pentru ca are fitoestrogeni, despre care unele studii spun ca ajuta in contrabalansarea efectelor nedorite ale menopauzei.
Linte: proteinele pe care le gasesti in linte ajuta in reglarea nivelului hormonilor.
Legume proaspete: pentru ca sunt bogate in fibre naturale si previn aparitia depozitelor de grasime in jurul abdomenului.
Pepene rosu, mere si struguri: sunt fructele pe care te poti baza pentru un nivel optim de hidratare.
Evita mesele grele si farfuriile prea pline. Metabolismul incetineste odata cu inaintarea in varsta, asa ca trebuie sa fii atenta la ce si cat mananci. Evita sa bei prea multa cafea sau alcool pentru ca accentueaza starile de anxietate si insomniile pe care le resimti odata cu menopauza.