Intoleranţa la gluten este o afecţiune ce se manifestă cu precădere după consumul de paste, pâine, sau orice alt produs pe bază de grâu printr-o satre generală de rău. Pentru că glutenul irită intestinul acestr persoane, apar dureri abdominale, flatulenţă, balonare şi diaree. Din păcate, nu întotdeauna analizele medicale pun în evidenţă existenţa bolii, astfel că pacienţii se simt bolnavi şi totodată frustraţi pentru lipsa unui diagnostic şi deci şi a unui tratament.
Pentru cei care au o afecţiune numita boala celiaca glutenul le poate face mult rau. Cum iţi dai seama dacă suferi şi tu de această afecţiune?
1. Durerile de cap sau migrenele apărute imediat după masă sunt semne ale intoleranţei la gluten.
4. Dureri articulare. Intoleranţa la gluten provoacă inflamaţii in corp. Durerile articulare, de multe ori diagnosticate ca artrită reumatoidă, sunt de fapt un simptom frecvent al acestei probleme.
5. Erupţii pe piele. Keratosis pilaris şi dermatita herpetiforma sunt doua probleme de piele care apar în urma expunerii la gluten. Ambele provoacă niste erupţii cutanate foarte neplacute pe braţe, faţă, posterior, coate şi linia părului.