Cel mai vechi pavilion al Spitalului a pasit in mileniul III

8-milioane-in-sanatate.jpgCel mai vechi pavilion din componeneta Spitalului Judetean de Urgenta(SJU) Bacau s-a redeschis oficial, oferind invitatilor prezenti la inaugurare o fata total schimbata, dupa o temeinica renovare ce a durat cateva luni.

Pavilionul ce gazduieste sectiile ORL, Psihiatrie, Boli Infectioase Adulti, Oncologie si Laboratorul de Analize Radiologice ofera acum pacientilor conditii hoteliere mult mai bune, dar si personalului sanitar un cadru de munca mai apropiat de standardele europene.

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau nu este un loc unde foarte putini bacauani isi doresc sa ajunga. Si asta nu se datoreaza doar pentru faptul ca este o institutie medicala, ci mai ales conditiilor improprii în care au fost tratati marea majoritate a bolnavilor. Pentru a indrepta aceasta imagine, conducerea acestei unitati spitalicesti, sustinuta financiar de bugetul Consiliului Judetean, face eforturi deosebite de a sterge aceasta pata de pe retina bacauanului. Pe aceasta linie se incadreaza si lucrarile de reamenajare a celui mai vechi pavilion din componenta SJU, cladire in care isi desfasoara activitatea sectiile: ORL, Psihiatrie, Boli Infectioase Adulti, Oncologie si Laboratorul de Analize Radiologice. La momentul inaugural au fost prezenti reprezentanti ai Consiliului Judetean, ai Autoritatii de Sanatate Publica, precum si medici, care au pastorit ani buni destinele acestei unitati spitalicesti bacauane.
Medicul Ioan Strutu, fost director al spitalului, s-a declarat incantat de noua fata a spitalului bacauan.
„Multe dintre obiectivele care reprezentau un deziderat pentru noi au devenit astazi realitate. Lucrurile s-au incadrat pe un fagas pozitiv, care imi da siguranta ca pe viitor ne apropiem de ceea ce ne dorim cu totii”, a spus dr. Strutu.

8 milioane pentru sanatate

Prezent la aceasta inaugurare, presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea a fost de parere ca banii dati de Consiliul Judetean au fost folositi cu chibzuinta. “Cand am preluat mandatul mi-am fixat patru obiective principale in ceea ce priveste finantarile. Sanatatea, si ma refer aici la cele doua spitale de pediatrie si de urgenta, drumurile, Aeroportul si Catedrala. Desi nu am avut foarte multe fonduri la dispozitie, pot spune ca atat eu, cat si consilierii pe care ii reprezint suntem multumiti de investitiile facute, mai ales ca SJU a devenit eligibil din punct de vedere financiar pentru proiecte europene. Vreau sa va mai spun ca numai pentru avem sumele necesare pentru realibitarea ambulatoriului de la cele doua unitati medicale. Prin programul Operational Regional, SJU va primi aproximativ doua milioane de euro, iar Spitalul de Pediatrie are alocat un milion de euro. Desi, initial nu am vrut sa ies in fata pentru a va prezenta anumite cifre, acum a venit vremea sa va supun atentiei doar o singura suma: opt milioane de euro, atat au primit de la bugetul CJ in perioada 2004 – 2007 cele doua spitale. Investitiile facute in ultimii ani sunt de zece ori mai mari decat in anii anteriori”, a declarat Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.

Cladiri bune, prestatie medicala…

La randul lui, Dan Stoica, managerul SJU a dorit sa multumeasca autoritatilor judetene pentru sustinerea de care a avut parte in toti acesti ani, adaugand ca programul investitional nu se opreste aici. “Ne dorim sa reabilitam Unitatea de Primiri Urgente, sa reamenajam Blocul Alimentar, precum si alte sectii, care nu au fost inca reabilitate complet. De asemenea, intentionam sa construim si o sala de conferinte, de care avem atata nevoie in procesul educational. Ziua in care SJU va deveni o unitate medicala etalon nu este departe, insa vom avea nevoie si de ajutorul personalului medical”, a declarat Dan Stoica.

Incursiune in istorie

Potrivit documentelor existente in arhive, istoria acestei institutii spitalicesti incepe in anul 1857, cand dupa moartea spatarului Pavalache Cristea, se infiinteaza in casele lui si a Anei Cristea, sotia sa, un asezamand medical dotat cu 15 paturi. Ideea infiintarii spitalului apartine spataresei Anei Cristea, nascuta Candiano, pentru ca bolnavii bacauani sa nu mai fie nevoiti sa alerge fie la Roman , unde exista Spitalul Spiridoniei – Precista Mare, fie la Focsani unde functiona Spitalul Profetul Samoil. Spatarul Pavalache Cristea si sotia lui Ana luasera de mult hotararea de a-si lasa o parte din avere pentru binefacere si in folosul obstei pentru, asa cum se incheie si testamentul prin care se facea donatia, „linistea sufleteasca si odihna sufletelor lor”. Dorinta testatarilor a fost ca spitalul care a luat fiinta sa le poarte numele lor, sa aiba 15 paturi si sa fie condus de catre o Epitropie compusa din protopopul Enache Petrovici, institutorul Constantin Platon si Ioan Costiseanul. Pe cand spitalul era administrat de primarie, familia Coroi, mostenitoare a spataresei Ana Cristea, cere anularea testamentului dar, in cele din urma, procesul este castigat de administratia de atunci si spitalul isi pastreaza destinatia initiala. Prin Decretul Regal nr. 1266 din 27 martie 1897, se aproba trecerea institutiei de la Prefectura la Primaria judetului. In acel an, spitalul avea deja 30 de paturi si se punea problema construirii unui alt asezamant, deoarece cel vechi devenise impropriu. Abia la 24 iulie 1906, pe cand era ministru de interne era George Cantacuzino, iar director al Serviciului Sanitar dr. Alexandru Obregia, se pune piatra fundamentala a acestui spital, locul in suprafata de aproximativ cinci hectare fiind donat de primarie, in strada de atunci, Bacau – Focsani nr.44. Noua constructie era compusa din trei pavilioane: Pavilionul corpului principal, Pavilionul de administratie si Pavilionul de boli contagioase. In anul 1908, pe data de 1 octombrie, spitalul se muta din cladirile vechi in noul sediu, tot pe strada Bacau- Focsani nr.44. Toate cheltuielile pentru noua cladire sunt suportate de catre Primaria judetului, care, neavand prea multe fonduri fonduri a recurs la imprumuturi si subscriptii publice.
In perioada primului razboi mondial, asezamantul medical devine spital de campanie, aici tratandu-se soldatii raniti pe front trimisi de toate corpurile armatei romane. Aceasi soarta o impartaseste si in anii celei de-a doua conflagratii mondiale, cand devine spital militarizat cu numele de cod Z.I. 125.

Provizorat de 30 de ani

Unul dintre cei mai longevivi conducatori de institutii medicale, doctorul Vasile Lezeriuc, cel care a pastorit vreme de 35 de ani destinele sanatatii bacauane, a reamintit celor prezenti doua momente deosebit de importante din istoria spitalului. “Imi aduc aminte cum am pus umarul la pastarea capelei din incinta spitalului intrand astfel in conflict cu Episcopia Romanului. Sa fi fost prin anii ’80, cand a venit un ordin sa se desfinteze capela spitalului, iar obiectele religioase sa fie transferate la biserica de la nou infiintatul “Cimitir Sarata”. Auzind una ca asta am sarit ca ars si am facut demersurile necesare pentru a salva capela. Al doilea episod se refera chiar la aceasta cladire. Dupa cutremurul din ‘77, noi am obtinut ca aceasta cladire sa fie demolata pentru a obtine fonduri sa construim una noua. Toata lumea era încantata, Ministerul si-a dat acordul si dupa vreo doua saptamani ne-am pomenit cu o comisie, care a concluzionat ca acesta cladire este buna si ne-au recomandat sa-i punem proptele, care sunt vizibile si astazi, iar banii pentru noua constructie nu au mai venit”, a rememorat dr. Lezeriuc.

Cristinel AIOANEI

Adauga un comentariu

*