Cu totii ştim că mâncarea din ziua de azi este plină de chimicale toxice, rele pentru organism. Dar care sunt cele mai daunatoare chimicale din mâncare? Care alimente trebuie evitate?
BHA (hidroxianisol butilat)
BHA se găseşte în multe alimente consumate des de români: chipsuri, snacksuri, cârnaţi, gumă de mestecat, cereale.
Substanţa este cancerigenă şi inhibă sistemul endocrin, ceea ce înseamnă că provoacă tulburări hormonale, ale sistemului imunitar şi diabet.
Colorantul alimentar caramel
Deşi sună nevinovat, colorantul folosit în sucuri de tip cola şi chiar anumite amestecuri de carne tocată de la fast food. Colorantul din caramel conţine două substanţe chimice cancerigene şi problema cea mare este că multă lume nu se aşteaptă ca acesta să fie prezent în anumite alimente.
Mercur
Multe femei, mai ales cele însărcinate, se feresc de peşte din cauza mercurului toxic pe care acesta l-ar putea conţine. De fapt, cu adevărat periculoşi sunt doar peştii de la capătul de sus al lanţului trofic, adică prădătorii care adună mercur din toate celelalte specii consumate: rechin, peşte spadă, macrou regal.
BPA (Bisfenol A)
BPA este o substanţă toxică şi cancerigenă prezentă în mâncarea din conserve şi în cea încălzită în recipiente de plastic. Substanţa din metale şi plastic rezistent la temperaturi înalte trece rapid în alimente, de aceea este bine să evitaţi folosirea unor cutii din plastic atunci când încălziţi mâncarea la birou şi să nu consumaţi prea multe conserve zilnic.
Monoglutamat de sodiu (MSG / E621)
MSG este un aminoacid utilizat ca amplificator de arome în supe, dresinguri de salate, chipsuri, aperitive congelate, şi în multe dintre alimentele de la restaurante. MSG este cunoscut ca excitotoxina, o substanţă care supraexcită celulele până la deteriorare sau moarte. Studiile arată că un consum regulat de MSG ar putea avea drept rezultat efecte secundare adverse care includ depresia, dezorientarea, vatămări oculare, oboseală, dureri de cap şi obezitate. Găsit în: mâncarea chinezească , multe snacksuri, cipsuri, prăjiturele, sosuri, supe, alimente congelate, mezeluri majoritatea produselor fast food.