Comisia pentru cercetarea abuzurilor: ANRE este complice cu cei care fură din buzunarele cetăţenilor prin facturile la gazele naturale

Chemat fiind în faţa Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii pentur a răspunde unor întrebări punctuale pe care care membrii comisiei le-au adresat ANRE preşedintele ANRE Gergely Olosz nu a reuşit să convingă comisia parlamentar, informează un comunicat remis AMOS News.

Astfel, problematica pusă de membrii comisiei cu privire la obligaţiile pe care România le are faţă de UE privind preţul gazului natural, reprezentanţii ANRE nu au reuşit să prezinte dovada unui angajament concret luat de ţara noastră pentru perioada de după 1 ianuarie 2007. Urmare a angajamentelor anterioare, România avea obligaţia să ridice preţul gazelor la 140$/1000mc, ceea ce s-a şi realizat, în timp ce, aşa cum preciza şi comisarul european Leonard orban, după aderarea la UE, Comisia Europeană nu a putut cere un preţ de referinţă pentur gazele naturale deoarece acesta nu există la nivel european.

reprezentanţii ANRE au susţinut necesitatea alinierii preţului producţiei la intern cu preţul gazelor aduse din import în România, ceea ce este o aberaţie economică şi juridică în accepţiunea membrilor comisiei parlamentare.

DiferenÅ£a foarte mare între preÅ£urile percepute la consumator faţă de preÅ£ul gazului din producÅ£ia internă – cca 200$/1000mc – nu7 poate fi pusă pe seama preÅ£ului din import – cca 370$/1000mc – ci doar pe tendinÅ£a de maximizare a profiturilor de către operatori, care nu este Å£inută sub control de ANRE în conformitate cu obligaÅ£iile pe care aceasta le are prin legea sa de funcÅ£ionare.

Preşedintele ANRE nu a putut să explice Comisiei cine a solicitat majorarea preţurilor de producţie la Romgaz în condiţiile în care directorul de la Romgaz a declarat că nu a cerut acest lucru.

Acelaşi lucru s-a întâmplat atunci când a fost întrebat în legătură cu ultima creştere de 5% a tarifelor de distribuţie.

Membrii Comisiei şi-au arătat îngrijorarea faţă de politica Guvernului României şi ANRE care a condus la creşterea de câteva ori a preţului la gaze furnizat consumatorilor în perioada 2005-2008.

În opinia Comisiei este un lucru foarte grav că în România, care produce circa 65-70% din nevoile interne, consumatorul plăteşte tarife mai mari decât în ţări ca Bulgaria, Ungaria şi similare cu Austria şi Cehia, ţări care nu au producţie intermă de gaz.

Membrii Comisiei au solicitat informaţii suplimentare conducerii ANRE urmând ca în perioada următoare să stabilească măsuri de audiere şi a altor reprezentanţi ai autorităţilor statului cu atribuţii în acest domeniu, precum şi de deschidere a unei cercetări cu privire la reglementarea preţului în domeniul gazelor naturale.

Comentarii

  1. ma numesc stefan m si sunt in spania cautindu-mi de paru ani copilul ce inca nu stiu unde se gaseste sustras de ongeuri . cu toate sentintele cistigate in justitia spaniola sunt fara vre-un delict sau infractiune privat de libertate . toate institutiile statului m-am adresat dar in afara de pareri de rau nu au gasit vre-o solutie in fata statului spaniol . poate cineva sa-mi spuna daca pot sa ma adresez la forurile europene si unde .publicitatea de asistenta juritica afisate pe said pt. cetateni europeni este o gluma incercati si voi nu functioneaza va trimite la SOLVIT ce trebuie sa platiti orice .este doar praf in ochi. rog cine poate sa-mi spuna ceva concret.VA MULTUMESC

Adauga un comentariu

*