Paleontologii au descoperit o fosilă de broască gigantică

Oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea unei broaşte de mărimea unei mingii de fotbal care a trăit printre dnozauri în urmă cu milioane de ani, broască cu o înfăţişare intimidantă ce i-a atras denumirea de Beelzebufo, sau broasca diavol, informează marţi Associated Press recepţionată de Rompres.

Dar dimensiunile sale extraordinare – 4,5 kilograme ÅŸi peste 40 de centimetri lungime, nu reprezintă singura curiozitate a acestui ”paleobatracian”. Oasele acestei broaÅŸte au fost descoperite în Madagascar ÅŸi totuÅŸi exemplarul este o rudă apropiată a broaÅŸtelor care trăiesc în prezent de cealaltă parte a lumii, în America de Sud, punând sub semnul întrebării o serie de teorii despre deriva continentelor ÅŸi răspândirea speciilor.

Echipa de paleontologi care a realizat această descoperire a fost coordonată de profesorul David Krause de la Stony Brook University din New York. Datele descoperirii au fost publicate în numărul de luni al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences.

‘Această broască avea acelaÅŸi gen de comportament cu rudele sale moderne din America de Sud. Era de-a dreptul vorace. Putem să ne închipuim că această broască avea capacitatea să atace ÅŸi să mănânce chiar ÅŸi pui de dinozaur proaspăt eclozaÅ£i”, a susÅ£inut prof. Krause.

David Krause a început să găsească, în depozite fosiliere din Madagascar, astfel de fragmente de oase de broască nefireşti de mari încă din 1993. Aceste fosile au fost datate ca provenind din perioada Cretacicului, în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani. Abia recent însă echipa de paleontologi condusă de prof. Krause a reuşit descoperirea a suficiente fragmente de oase pentru a putea reconstrui scheletul acestei făpturi.

Cea mai mare broască care trăieşte în prezent pe Pământ este broasca Goliath din vestul continentului african, batracian ce poate ajunge la greutatea de 3 kilograme. Însă conform cercetătorilor de la University College London, Beelzebufo nu este înrudit cu nici o altă specie de broaşte de pe continentul african, fiind însă strămoşul broaştelor cu corn sud-americane din specia Ceratophrys.

Aceste legături între broasca diavol şi broaştele cu corn sud-americane contrazice teoria general acceptată a derivei continentale care indică faptul că Madagascarul ar fi fost de mult separat de America de Sud în perioada în care ar fi trăit Beelzebufo, strămoşul broaştelor sud-americane. Ipoteza unei migraţii prin apa oceanului este exclusă pentru că broaştele nu rezistă mult timp în apa sărată. Astfel Beelzebufo ar putea reprezenta o dovadă a existenţei unei fâşii de uscat care să fi legat în acea perioadă continentele, probabil prin zona Antarcticii care era mult mai caldă în Cretacic.ROMPRES

Adauga un comentariu

*