Surpriza colorata din librarie

Ne-am tot obisnuit sa citim in ziare despre ce-au mai facut V.I.P.-urile, cine s-a mai despartit, cine cu cine s-a mai cuplat, ce mai poarta, pe unde mai calatoresc, cu ce se mai ocupa si ce traznai mai pun la cale, fara a lua in seama „muritorii de rand”, oamenii cu care discutam, pe care ii vedem si pe langa care trecem zilnic.

Uitam ca si acestia au pasiuni, hobby-uri, realizari, ca pot fi exemple pentru multi dintre noi, dar pe care-i ignoram, pentru ca sunt prea modesti, nu au avut sansa, sau nu si-au dorit sa apara pe”sticla”, ori in revistele de gen, la pagina monden.
De ce, adica, sa nu vorbim si despre acesti oameni, cu o existenta mai mult sau mai putin simpla, dar care dau dovada de mult curaj si putere de munca atunci cand doresc sa razbata in viata? Chiar asa, de ce nu?

Observator de Bacau si-a propus sa vorbeasca despre ei, despre cei pe care-i intalnim, pe care-i cunoastem si care ne-au impresionat prin felul lor de-a fi.

Sa incepem, asadar, incursiunea noastra in lumea celor multi, a celor lipsiti de „fite”, dar care merita toata atentia cititorilor nostri, prin puterea exemplului. Intr-una din zile cautam o librarie prin preajma redactiei, am traversat si am intrat in magazinul cu o firma care imi arata ca as gasi ceea ce am nevoie. Surprinsa si placut impresionata de feericul decor ce-mi incanta privirile, aproape ca uit pentru ce am venit. Crinii se inalta maiestuosi din vazele sidefii, privind de la inaltimea regalitatii lor azaleele si craciunitele, cuminti in micile ghivece; garoafele multicolore ma saluta prieteneste de pe raftul de sus in timp ce crizantemele imi zambesc sagalnic, parca invitandu-ma sa le prefer. Trandafirul, rosu de manie ca nu impodobeste, inca, reverul vreunui dansator de tango, nu-si pierde speranta ca poate fi oferit, cu dragoste, unei iubite. Uimitoare invazie de culoare si parfum intr-un loc pe care-l asteptai rece si superordonat!
Inconjurata de plante si plantute, cea care le poarta de grija ma intreaba, politicos, cu ce ma poate ajuta. Discutia se infiripa, la inceput timid, apoi cu deschidere si veselie, curge de la sine. Volubila, imi vorbeste despre inceputul acestei afaceri: „Ca orice om care vrea sa realizeze ceva in viata, m-am gandit sa fac ceea ce-mi place. Cum florile sunt un domeniu vast, atat prin ele insele, dar si ca o prozaica prestare de servicii, am ales sa lucrez in acest domeniu. Ceea ce ma caracterizeaza cel mai mult si care poate sa-mi implineasca simtul artistic, o constituie ramura ornamentelor florale. Din acest punct de vedere, consider ca vin in sprijinul tuturor clientilor in diferite ocazii: nunti, botezuri, intruniri, mese festive, petreceri, unde se poate imbunatati atmosfera cu un colorit deosebit de impresionant, in gama ornamentelor florale”, spune Lenuta Macarie. Femeie puternica, conlocutarea are afacerea ei pe care o conduce cu multa indemanare si pricepere si, bineinteles, nu are de gand sa se opreasca aici. „Pot preciza ca de la cel mai mic pana la cel mai mare, ca si putere financiara, sunt impresionati de frumusetea florilor si de starea de relaxare si eliberare pe care-o creeaza, atunci cand esti in preajma lor. Nu oricine se poate ocupa de aceste lucruri, trebuie sa fii dotat cu un simt al frumosului, pe masura sensibilitatii fiecaruia. As putea spune ca dezvoltarea si frumusetea plantelor si a ornamentelor contureaza sufletul uman”, mi se destainuie, in continuare Lenuta.
Dar, fiecare coltisor ofera alte produse: de la betisoare parfumate, uleiuri aromoterapie, decoratiuni diverse, aranjamente florale, vaze si suporturi lumanari, ca si lumanari pentru botezuri, cununii si pana la produse birotica. Cercetez obiectele aranjate cu maiestrie, privirea oprindu-mi-se asupra aranjamentelor specifice cadourilor si, imi vin idei, in timp ce gandul imi fuge la primul aniversat al acestei luni. „Am facut referire la starea de spirit cand vine vorba despre flori, la ceea ce reprezinta ele pentru oameni, dar cel mai important este sa intelegi atat omul de langa tine, prin mesajele pe care ti le transmite, cat si modul de alegere privind raportul pret-calitate. Eu, ca persoana, ma dedic trup si suflet acestui domeniu pentru ca o fac din pasiune, iar temperamentul meu este foarte flexibil cu cei care ma viziteaza.”
Drumul nu a fost usor, insa, ambitioasa din fire, nu se lasa intimidata de multimea problemelor cu care, vrea – nu vrea are de-a face: „As putea spune ca sunt foarte multe probleme, dar am sa las la latitudinea celor care se ocupa de acest domeniu felul in care se poate actiona corect si eficient”, mai adauga domnisoara Macarie. Daca nu ai avut timp sa cumperi un cadou pentru cineva drag tie, poti intra in magazinul de pe B-dul Unirii nr. 15 si sa alegi rapid, fara teama de a gresi, ceva potrivit persoanei respective, caci Lenuta Macarie te indruma, ghicindu-ti gandul!

Maria COMANESCU

Adauga un comentariu

*