Oboseala şi infecţiile sunt doar câteva dintre atenţionările pe care ficatul le dă în momentul apariţiei unei probleme. Iată câteva alimente şi remedii naturiste pentru o bună funcţionare a ficatului.
Ficatul are rolul de a elimina toxinele din organism şi de a controla nivelul colesterolului. Există diverse moduri prin care putem proteja ficatul, însă cel mai simplu este să avem grijă din punct de vedere alimentar. Consumând anumite alimente îl putem ajuta să funcţioneze cât mai bine.
Usturoiul
Usturoiul conţine o substanţă detoxifiantă, numită alicină, care îi dă acestuia gustul şi mirosul specific. Alicina, compus pe bază de sulf, ajută ficatul în procesul de detoxifiere. În plus, usturoiul conţine vitamine şi minerale care aduc nenumărate beneficii ficatului şi implicit organismului.
Morcovul
Stresul zilnic şi alimentaţia precară pot afecta ficatul. Consumând morcov, oferim ficatului carotenoizi, vitamine (C şi E), minerale (fosfor, fier, calciu, magneziu) şi fibre, astfel ajutându-l la eliminarea toxinelor.
Merele şi grepfrutul
Este cunoscut faptul că fructele sunt alimente de bază pentru sănătatea organismului. Mai mult, mărul conţine pectină, care ajută la eliminarea metalelor grele din orgasnism şi a toxinelor din ficat. Mai mult, grepfrutul are un conţinut bogat în vitamina C şi proprietăţi antioxidante, ce ajuta în detoxifierea naturală a ficatului.
Sfeclă roşie
Este bogată în flavonoizi care îmbunătăţesc funcţiile hepatice. Se poate consuma în stare crudă în diverse salate sau să bei suc proaspăt stors de sfeclă diluat cu puţină apă.
Ceai verde
Ceaiul verde conţine catechine, substanţe recunoscute pentru îmbunătăţirea funcţiilor hepatice.
Pentru sănătatea ficatului, mai poţi consuma şi: ceapă, varză, andive, salată verde, ridichi şi cereale integrale.