MoÅ£iunea simplă ‘Stop degradării nivelului de trai’, depusă la Senat

Partidul Social Democrat a depus miercuri, la Biroul Permanent al Senatului, moÅ£iunea simplă intitulată ‘Stop degradării nivelului de trai! Stop iresponsabilităţii din sectorul energetic!’, a anunÅ£at, în plenul Camerei superioare a Legislativului, viceliderul grupului PSD, Otilian Neagoe.
Social-democraţii solicită Guvernului, în textul moţiunii simple, luarea de măsuri imediate pentru protejarea puterii de cumpărare a cetăţenilor cu venituri medii şi mici şi instituirea unor mecanisme specifice de compensare a cheltuielilor cu întreţinerea locuinţei pentru cei aflaţi sub pragul sărăciei.
O altă doleanţă a semnatarilor este corelarea etapizată a veniturilor populaţiei cu valoarea coşului minim de consum lunar calculat de Institutul Naţional de Statistică, astfel încât nici o pensie şi nici un salariu să nu fie sub această valoare. De asemenea, PSD solicită: corelarea, în interval de trei luni, a dezechilibrelor majore în materie de salarizare în sectorul bugetar, prin elaborarea şi prezentarea în Parlament spre dezbatere şi adoptare a unui proiect de lege de instituire a unui sistem unic de salarizare a personalului bugetar; reducerea, la nivelul anului 2008, a tuturor cheltuielilor guvernamentale cu echivalentul a două miliarde de euro şi introducerea unui mecanism de supraveghere şi control al execuţiei bugetului consolidat, prin prezentarea trimestrială în Parlament a unui raport preliminar cu privire la gestiunea cheltuielilor bugetare; prezentarea în Parlament a unui program naţional actualizat de luptă împotriva sărăciei şi a sărăciei severe, cu măsuri concrete şi etape de derulare, precum şi cu responsabilităţi concrete ale instituţiilor statului implicate.
Prin moţiunea simplă se solicită, totodată: prezentarea în Parlament, la interval de trei luni, a unui raport privind starea de sănătate a tinerei generaţii şi aprobarea unui program naţional de măsuri pentru asigurarea securităţii alimentare a acesteia; stoparea imediată a majorării preţului la gaze naturale din producţia internă şi utilizarea sumelor colectate pe seama ultimei majorări într-un fond destinat protejării populaţiei.
De asemenea, PSD solicită autorităţilor statului iniţierea unor negocieri reale cu Federaţia Rusă pentru stoparea creşterii preţului la gaze naturale, cărbune şi păcură importate, promovarea participării României în proiecte alternative de transport al hidrocarburilor către Europa de Vest, precum şi finalizarea strategiei din domeniul energetic în conformitate cu noul pachet de legi pentru energie şi schimbări climatice la nivel european.
„Semnatarii moÅ£iunii simple constată că, după un an de la momentul aderării, România se îndepărtează tot mai mult de principiile modelului european. Accentuarea derapajelor economice ÅŸi sociale pe parcursul anului 2007 reprezintă consecinÅ£a incoerenÅ£ei politicilor aplicate, economia românească ajungând mult mai vulnerabilă decât acum trei ani. România a ratat startul integrării în Uniunea Europeană” – se arată în textul moÅ£iunii PSD.
ÃŽn opinia social-democraÅ£ilor, „regimul politic de dreapta, reprezentat de tandemul Tăriceanu-Băsescu, va rămâne în istorie ca exemplu de lipsă de performanţă în gestionarea politicilor publice”.
Partidul Democrat-Liberal (PDL) va decide săptămâna viitoare, luni, dacă va susţine moţiunea simplă a social-democraţilor, potrivit liderului grupului PD-L din Senat, Nicolae Ioţcu.
„ÃŽn primul rând trebuie să aÅŸteptăm să vedem forma scrisă a acestei moÅ£iuni, iar, luni, la ÅŸedinÅ£a Biroului Permanent al PD-L vom lua decizia în ce priveÅŸte susÅ£inerea sau nesusÅ£inerea acestei moÅ£iuni’, a declarat Nicolae IoÅ£cu
Moţiunile simple pot fi iniţiate de cel puţin un sfert din numărul senatorilor. Preşedintele Senatului stabileşte data dezbaterii moţiunii, care nu poate depăşi şase zile de la depunerea acesteia, şi înştiinţează Guvernul asupra datei respective. Până la încheierea dezbaterii unei moţiuni simple, semnatarii nu mai pot promova o altă moţiune în aceeaşi problemă.
După începerea dezbaterii moţiunii simple, senatorii semnatari nu-şi pot retrage adeziunea la moţiune. La moţiunile simple prezentate nu pot fi propuse amendamente iar ele se adoptă cu votul secret al majorităţii senatorilor.
Moţiunile simple adoptate de Senat se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi sunt obligatorii pentru Guvern şi membrii săi, precum şi pentru celelalte persoane vizate.

Adauga un comentariu

*