Simptomele care iti sugereaza ca poti suferi de diabet zaharat

Diabetul zaharat este o afectiune endocrina caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic. Diabetul zaharat apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea zaharului (glucozei) de catre celule.Daca este netratat, diabetul zaharat, poate conduce la complicatii serioase, astfel incat recomandarea este de a te prezenta la medical tau, imediat ce identifici simptomele care ar putea fi relevante pentru acest diagnostic.

diabet

Diabetul de tip 1 isi face simtita prezenta de regula inainte de 40 de ani, dar exista si pacienti la care diabetul de tip 1 survine in mod atipic, tarziu in viata, la varsta de 50 de ani sau chiar mai tarziu, in cazuri rare. De obicei, pacientii cu diabet de tip 1 aparut la o varsta mai inaintata nu sunt obezi ca cei care sufera de diabet de tip 2.  Poate debuta brusc, cu sete, urinare in exces, apetit crescut si pierdere in greutate. Persoanele cu diabet de tip 1 pot avea greutate normala sau pot fi subponderale, in functie de intervalul de timp dintre debutul simptomelor si inceputul tratamentului. De regula, in cazul diabetului de tip 1, odata ce simptomele s-au dezvoltat, este necesara administrarea insulinei.

 

Diabetul zaharat de tip 2 debuteaza de obicei la mijlocul vietii sau mai tarziu. De regula, pacientul cu diabet zaharat de tip 2 este obez sau supraponderal. De asemenea, la acesti diabetici, simptomele apar si se manifesta treptat. Daca pacientul reuseste sa-si controleze greutatea corporala prin masurile dietetice, respectiv prin administrarea de medicamente antidiabetice cu administrare pe cale orala, nu este necesara administrarea insulinei. Exista destul de multi pacienti cu diabet de tip 2 la care se aplica insulinoterapia.

Diabetul zaharat de tip 2 este o boala progresiva, care in timp ajunge sa fie tratata cu insulina. Organismul produce prea putina insulina sau nu o poate folosi corect. Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet, fiind intalnita in aproximativ 90-95% dintre cazuri.

Cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar partial. Pe de o parte, se stie ca aparitia ambelor tipuri de diabet este legata intr-o oarecare masura de factori ereditari, genetici. Pe de alta parte, factorii de mediu joaca si ei un rol important.

– Unul dintre factorii de mediu despre care se crede ca determina in multe cazuri aparitia deabetul zaharat de tip 1 ar fi un virus care infecteaza celulele beta, producatoare de insulina, din pancreas. Aceasta ipoteza este sustinuta de dovezi clinice si experimentale. Infectia virala poate induce diabet fie prin distrugerea celulelor producatoare de insulina, fie prin declansarea unei reactii imune.
– Un alt factor care pare sa predispuna la diabet autoimun (tip 1) ar fi consumul de lapte de vaca sau produse de lapte la sugarul mic. Cercetarile sugereaza ca albumina din laptele de vaca ar duce la aparitia unor anticorpi care, prin reactivitate incrucisata, afecteaza in cele din urma celulele beta pancreatice si astfel contribuie la aparitia diabetului zaharat.
– In aparitia diabetul de tip 2, cei mai importanti factori modificabili sunt greutatea corporala excesiva si lipsa de exercitiu fizic, adica sedentarismul.
– Un alt factor notabil ar putea fi stresul psihic excesiv.
– Printre factorii incriminati este si abuzul alimentar, respectiv excesul de produse zaharoase. Toti acesti factori ar putea explica de ce diabetul zaharat este mai frecvent in mediul urban. In functie de cauze, diabetul se imparte in diabet zaharat primar si diabet zaharat secundar. Atunci cand nu exista nicio alta boala asociata, vorbim de diabet zaharat primar.

Unele dintre semnele cele mai evidente ale acestei afectiuni constau intr-o sete excesiva, total neobisnuita pentru tine, dar si in vizitele frecvente la toaleta. Daca consumul tau de lichide este unul normal si totusi te trezesti in timpul noptii pentru o vizita la toaleta, este posibil ca acesta sa fie un semn important, de care trebuie sa tii cont.

Oboseala excesiva se poate datora intr-adevar unui program zilnic extrem de aglomerat, insa in acelasi timp poate fi un simptom al unui posibil diabet zaharat. Excesul de zahar din sange poate conduce de asemenea la probleme serioase cu vederea, un motiv in plus sa-ti faci o programare la medic.

Senzatia de foame in exces la fel ca si pierderea brusca in greutate, fara dieta sau exercitii fizice, pot reprezenta doua semne importante de care sa tii cont. In acelasi timp, infectiile destul de frecvente la nivelul pielii sau gingiilor, senzatia de gura uscata sau durerile mari de picioare sunt cateva simptome cu adevarat ingrijoratoare.

Adauga un comentariu

*