O parte dintre alimentele pe care le includem în dietă ne ajută să prevenim apariţia bolilor, cum sunt şi cele renale.
Ardei gras roşu
Consumat ca atare, fiert, prăjit sau umplut, ardeiul gras roşu se numără printre legumele care ajută la îmbunătăţirea funcţiei renale. El este o sursă importantă de vitamina C, A, B6, acid folic şi fibre. Substanţele din ardei favorizează eliminarea toxinelor din sânge, ceea ce aduce beneficii în cazul persoanelor diagnosticate cu boli de rinichi.
Albuş de la ou
Din alimentaţia celor cu probleme renale nu trebuie să lipsească şi albuşul de ou, sursă importantă de proteine sănătoase, dar care au un conţinut mai mic de fosfor.
De exemplu: 2 albuşuri conţin aproximativ 7 grame de proteine, 110 mg sodiu, 108 mg potasiu şi 10 mg de fosfor. În schimb, în bolile renale nu sunt recomandate şi gălbenuşurile. Ele au un conţinut mai ridicat de fosfaţi, ceea ce favorizează apariţia calculilor renali.
Conopidă
Cu un conţinut mare de vitamina C, fibre şi acid folic, conopida face parte din lista de legume recomandate persoanelor care au probleme renale. Ea conține glucosinolaţi şi tiocianați, substanţe ce ajută la eliminarea rapidă a compuşilor toxici din organism. Potrivit ultimelor studii în domeniu, consumul frecvent de conopidă este asociat cu menţinerea eficientă a funcţiei renale.
Varză
Consumat ca atare sau în combinaţie cu alte alimente, varza se numără printre legumele care protejează sănătatea rinichilor. Conţinutul ridicat de fitochimicale ajută la reducerea acţiunii radicalilor liberi din mediul înconjurător, factori ce afectează sănătatea organismului.
Inclusă în alimentaţie, varza aduce aportul necesar de vitamina K, C, dar şi de fibre. Mai mult, leguma are un conţinut redus de potasiu, ceea ce aduce beneficii pentru persoanele cu probleme renale.