Nu toată lumea apreciază aroma şi gustul lui amărui, deşi substanţele amare sunt un tonic şi un detoxifiant extrem de puternic al organismului. Dar grepfruitul are mult mai multe de oferit. Calităţile sale nutritive şi terapeutice nu încetează să uimească oamenii de ştiinţă, făcând obiectul a zeci de studii şi chiar al unor controverse academice.
Ei bine, grepfruitul nu este o imensă colecţie de minerale şi de vitamine, aşa cum poate ne-am aştepta. De fapt, el este constituit în proporţie de aproximativ 90% din apă, la care se adaugă doar un pic de potasiu şi vreo patru vitamine. E adevărat, totuşi, că un grepfruit de 200 de grame asigură necesarul de vitamina C pentru o zi întreagă (la o persoană sănătoasă şi ne-expusă la poluare) şi un sfert din necesarul de vitamina A. În rest, mai conţine doar mici cantităţi din vitaminele B1 şi B5 şi cantităţi infime din alte vitamine din complexul B, vitamina E.
De la bun început, trebuie spus că grepfruitul, pentru a fi eficient, nu e bine să fie consumat cu zahăr sau alţi îndulcitori, care i-ar diminua efectele benefice asupra pancreasului, tubului digestiv, metabolismului etc. El va fi consumat în stare cât mai naturală, fără îndulcitori şi fără a fi preparat termic în vreun fel.
Deoarece are foarte puţine calorii, grapfruit-ul este recomandat în curele de slăbire, dar consumat cu o jumătate de ora înainte de mese şi fără a avea prea multe restricţii la masă.
Atenţie, însă, dacă faceţi un tratament medicamentos, nu e recomandat să consumaţi grapefruit deoarece s-ar putea ca substanţele din fruct să diminueze ori chiar să anuleze eficacitatea pastilelor.
Datorită conţinutului mare de uleiuri esenţiale, coaja de grapefruit este recomandată ca antiviral şi antibacterian natural. Numeroase produse de cosmetică, înfrumuseţare şi întreţinere au în componenţă acest fruct.
Ca şi roşiile (tomatele), grapefruit-ul roşu conţine licopen, un antioxidant puternic pentru organism, care are efecte antitumorale. Specialiştii spun că grapefruit-ul roşu este unul dintre cele mai sănătoase alimente şi că substanţele antioxidante pe care le conţine împiedică îmbătranirea precoce a organismului.