Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri seară, că USL trebuie să continue, că va anunţa joi înfiinţarea unei noi formaţiuni liberale şi că este interesat să candideze la Preşedinţie, fiind convins că îl va învinge la prezidenţiale pe Crin Antonescu
Nu mă interesează nici postul de ministru, nici de vicepremier, nici de preşedinte al Senatului. Am fost premier. E caraghios să-mi doresc mai puţin. Poate îmi doresc mai mult”, a spus Tăriceanu la Antena 3.
Întrebat de moderator dacă „mai mult” înseamnă să fie preşedinte al României, Tăriceanu a răspuns: „Da”.
Întrebat dacă USD îi prezintă varianta de a-i susţine candidatura la prezidenţiale şi dacă este interesat de această ipoteză de lucru, Tăriceanu a răspuns: „Da, vă spun că da”.
Întrebat dacă răspunsul său categoric este afirmativ, Tăriceanu a reconfirmat: „Da”.
Tăriceanu a spus că joi va anunţa înfiinţarea unei noi formaţiuni politice liberale, care se va numi Partidul Reformator Liberal.
„Mâine (joi – n.r.) anunţ decizia de înfiinţare a unei noi formaţiuni politice liberale, care va aduna oameni de valoare, nu doar nemulţumiţi din PNL, dar vreau oameni tineri, bine pregătiţi, cu competenţă, cu care să dăm un nou suflu USL. În acest sens, putem să ne gândim şi la candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Sunt convins de pe acum că îl voi învinge pe Crin Antonescu”, a spus Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, răspunzând unei întrebări, că proiectul său pentru finalul unui eventual mandat de preşedinte al ţării ar fi unul de unitate a românilor în jurul obiectivului ca România să fie a şaptea putere economică din UE.
El a precizat că este vorba despre un proiect ambiţios, dar nu imposibil de realizat.
„Aş vrea un proiect care să fie proiectul de unitate naţională a românilor în jurul unui obiectiv. (…) Nu e prima dată când o spun, dar eu sunt perseverent, sunt Capricorn. Vreau şi sper să apuc să văd România a şaptea putere economică a Europei, un vis care este perfect realizabil, dar în jurul căruia trebuie să ne unim cu toţii forţele, un proiect de unitate naţională, un proiect de ambiţie, pentru că nu am face decât să punem în acord potenţialul României, în termen de suprafaţă geografică, de populaţie, cu ceea ce ar însemna proba capacităţilor noastre în termeni de performanţă economică”, a spus el.
Tăriceanu a spus că a condus România cu doi ani înainte de intrarea în UE, iar în momentul în care a devenit premier nu avea nici 10% încredere că va putea duce ţara în Uniune la 1 ianuarie 2007.
El a precizat însă că datorită eforturilor depuse, obiectivul intrării în UE a fost atins, şi astfel poate fi atins şi obiectivul legat de statutul României de a şaptea putere economică din Europa.
Tăriceanu a menţionat că în acel moment România nu va mai fi tratată ca o ţară de rangul doi, aşa cum este tratată astăzi.
Potrivit afirmaţiilor sale, astfel românii s-ar bucura de respectul celorlalţi europeni şi ar putea să meargă oriunde cu mândrie, să fie respectaţi, să li se acorde consideraţie, ca tuturor celorlalţi europeni, şi ar ajunge să se bucure de ceea ce îşi doresc cel mai mult, o viaţă mai bună, o calitate a vieţii care să îi facă să se simtă bine acasă şi să nu mai fie obligaţi să plece „în băjenie”.
Antonescu, despre Tăriceanu: Pentru PNL e un deja vu, şi Stoica cu Stolojan au plecat spre putere
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri seară, că demersul lui Călin Popescu Tăriceanu de a înfiinţa un nou partid liberal reprezintă pentru PNL un deja-vu, în mod similar cu demersul lui Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica, care au trecut într-o zonă de putere.
Întrebat cum vede demersul lui Tăriceanu de a înfiinţa un nou partid liberal, Antonescu a răspuns: „Pentru PNL este un deja-vu, suntem, că nu doar domnul Tăpriceanu e de 24 de ani în partid şi noi am trăit această istorie, nu doar o cunoaştem (…) Aş aminti o întâmplare, tot cu nişte foşti preşedinţi ca protagonişti, Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan, când dânşii au trecut din PNL, şi spre a termina PNL, tot într-o zonă de putere şi anume puterea prezidenţială. Astăzi domnul Tăriceanu, şi cei care îl sponsorizează politic, face acelaşi lucru”, a susţinut Antonescu într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv.
„Toate aceste lucruri care s-au întâmplat în ultimele zile, şi ruperea USL şi mişcările domnului Tăriceanu şi alte lucruri care vor urma eu cred că sunt binevenite, în sensul că urmează o limpezire a scenei politice româneşti (…) E mai sănătos aşa decât să fie continuat ceea ce devenise USL”, a mai spus preşedintele PNL.
El a mai afirmat că nu ar „dramatiza deloc” evenimentele din aceste zile şi nu este mirat de gestul fostului premier şi preşedinte al PNL.
Antonescu a susţinut că PNL a dovedit faptul că este un partid unit, prin deciziile pe care le-a luat şi prin luările de poziţii ale liderilor săi, iar demersul lui Tăriceanu este unul singular.
Antonescu a precizat că nu poate exclude posibilitatea ca unii dintre parlamentarii PNL să părăsească partidul alături de Tăriceanu, însă numărul acestora ar putea să fie nesemnificativ. El a mai precizat că nu are „vreun dubiu” în faptul că PSD nu îl va susţine pe Călin Popescu Tăriceanu într-o cursă prezidenţială.
El a precizat că priveşte fără emoţie la ce face Călin Popescu Tăriceanu.
„Privesc fără emoţie ce face domnul Tăriceanu, dar cu o nesfârşită jenă, pentru că e vorba de un om a cărui imagine timp de 20 şi ceva de ani a fost asociată cu cea a PNL(…) Faptul că doar domnul Stroe astăzi ne-a anunţat că îl urmează pe domnul Tăriceanu, din punctul de vedere al PNL, al imaginii sale publice, al voturilor pe care le are PNL nu cred că are vreo semnificaţie. Mai mult decât domnul Stroe nu se poate întâmpla. Pot să fie câţiva parlamentari, nu ştiu exact câţi pentru că la o asemenea cifră întotdeauna există câteva necunoscute, dar nesemnificative”, a mai spus Antonescu.
Sursa: www.mediafax.ro