Adoptarea monedei europene în 2014 ar putea să nu fie realizată, în cazul în care inflaÅ£ia nu scade, în mod sustenabil, în 2008 ÅŸi 2009, a declarat, marÅ£i, guvernatorul Băncii NaÅ£ionale a României, Mugur Isărescu. „Ne-am învăţat minte că a duce inflaÅ£ia în jos cu măsuri nesustenabile nu este un beneficiu. Dacă nu vom putea să aducem inflaÅ£ia în intervalulstabilit, dar în mod sustenabil, planul B este să strângi alte politici ÅŸi să laÅŸi economia să corecteze cu măsuri mai dure”, a adăugat Isărescu.
În aceste condiţii, Isărescu afirmă că ar fi benefică şi o rectificare în jos de numai 0,2 puncte procentuale din PIB a deficitului bugetar programat pentru acest an, pentru că în acest moment şi mesajul contează.
Calitatea politicii fiscale este unul dintre punctele slabe ale României, în principal din cauza destinaţiei cheltuielilor, a atras atenţia guvernatorul BNR. Oficialul BNR a dat exemplu cheltuielilor pentru infrastructură, acesta fiind unul dintre domeniile unde România înregistrează rămâneri în urmă.
Nivelul înalt al deficitului de cont curent reprezintă principala vulnerabilitate a economiei, iar „medicamentul” cel mai bun nu este reprezentat de deprecierea leului, a subliniat Isărescu. Comisia Europeană anticipează că, în lipsa unei modificări de strategie din partea Guvernului, deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,2% ÅŸi la 3,9% din PIB în 2009.
În cel mai recent asupra inflaţiei, publicat la începutul lunii februarie, BNRomâniei a revizuit în creştere, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, şi estimează pentru decembrie 2009 o inflaţie anuală de 3,9%.
Å¢inta BNR pentru 2008 este de 3,8%, plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, plus minus un punct procentual.
Antena3.ro