Colesterolul mare este o problema a societatii moderne care nu discrimineaza. Fie slab, fie gras, fie moderat ca greutate, colesterolul „rau“ tine de o dieta gresita si poate conduce la probleme de inima, la diabet si la tensiune mare. Insa, exista alimente care ajuta la scaderea colesterolului, fiind benefice pentru sanatatea inimii.
Colesterolul are o importanta vitala in producerea hormonilor, a compusilor celulari si a invelisurilor protectoare ale nervilor, dar organismul este perfect capabil sa fabrice tot colesterolul de care are nevoie, fara ajutorul alimentatiei.
Alimente care ajuta la scaderea colesterolului si la promovarea unei inimi sanatoase:
Usturoiul – este una din cele mai vechi plante medicinale. Medicina chinezeasca traditionala recomanda consumul a 3 sau 4 catei de usturoi pe zi, pentru tinerea sub control a colesterolului. Studii occidentale au confirmat faptul ca usturoiul poate reduce nivelul grasimii din sange cu 5%.
Peştele – se recomanda cel putin doua portii de peste pe zi deoarece este bogat in acizi grasi Omega-3. Cercetarile facute au descoperit ca uleiurile din peste au efecte benefice asupra pacientilor care sufera de boli de inima.
Marul – este extrem de interesant in cazul hipercolesterolemiei. Aceasta proprietate provine de la pectina pe care-o contine, deoarece aceasta fibra joaca un rol fundamental in eliminarea sarurilor biliare care intervin in fabricarea colesterolului de catre organismul insusi. Studiile au aratat ca, mancand doua mere pe zi, ne putem reduce nivelul colesterolului si putem ameliora raportul intre colesterolul bun si cel rau. Rezultatele sunt si mai bune daca merele sunt mancate cu coaja cu tot – spalate, fireste, si netratate.
Ovaz – stramosii nostri il dadeau de mancare la cai, in vreme ce pentru ei il transformau in tarate. Intre timp s-a demonstrat ca doar 6 grame de fibre de ovaz (fulgi) pe zi produc o scadere considerabila a colesterolului. Pentru a obtine aceasta cantitate, e suficient sa mancati 125 g de boabe de ovaz fiert pe zi.
Nucile – conform unui studiu britanic recent, nucile reduc riscul accidentelor cardiovasculare cu 45%, coborand nivelul colesterolului. Ratia recomandata zilnic este de 40 de grame de nuci. Printre recomandarile specialistilor se numara consumul de migdale, castane, nuci pecan, fistic si nucile traditionale.
Suc de rosii – se bea in fiecare dimineata un pahar de suc, preparat de preferinta in casa. Atenueaza valorile ridicate ale colesterolului. Adaugati in el si cateva picaturi de ulei virgin de masline.