Cum combatem astenia de primavara?

Ne bucurăm că vine primăvara, așteptăm ca natura să revină la viață și totuși…. parcă ceva nu este în regulă. Ne simțim obosiți, fără chef de viață și avem nevoie de mult somn. primavara_wallpaper_17
Astenia nu este o boală propriu-zisă, ci un simptom, o tulburare, o stare de slăbiciune, de disconfort fizic și psihic, care apare o dată cu începutul primăverii. în această perioadă, organismul nostru trebuie să facă față nu schimbărilor de temperatură și luminozității crescute, dar este nevoit să se adapteze unui nou stil de viață. Pe parcursul sezonului rece, aportul de vitamine și minerale scade datorită dietelor sau alimentației nesănătoase și astfel efortul depus în acest sezon duce la epuizarea celulelor, care, o dată cu începerea sezonului cald, tind să consume mai multă energie decât produc. Pe lângă aportul insuficient de vitamine și minerale, alte cauze ale asteniei sunt lipsa exercițiilor fizice și bolile de sezon, cum ar fi gripa. Acest lucru duce la un dezechilibru în organism și astfel apare astenia de primăvară.
Prin urmare această schimbare bruscă, de la un sezon rece, la unul cald afectează sistemul nervos central, care duce la apariția stărilor nervoase, durerilor de cap, oboseală, disconfort, iritabilitate și somnolență.
De regulă astenia este însoțită de un sindrom depresiv, care se caracterizează printr-o stare de tristețe, nu mai suntem la fel de atenți și de prompți în rezolvarea anumitor probleme.

Cum combatem astenia

Dieta bogata in legume si fructefructe

Primavara incep sa apara din ce in ce mai multe fructe si legume proaspete iar noi putem sa profitam de acest prilej pentru a ne detoxifia organismul, pentru a-l hidrata si hrani corespunzator dupa o iarna lunga. Se pot consuma verdeturi de toate felurile si formele (stevie, spanac, urzici, leurda, salata verde, ceapa verde, patrunjel, marar, laptuca, rosiile, castravetii etc.) in salate (recomandabil, pentru ca proaspete sunt pline de vitamine si minerale), in mancaruri sau in smoothie-uri.

Suplimente de vitamine

Pentru a iti revitaminiza si mineraliza organismul trebuie sa se acorde o atentie sporita la consumarea de alimente bogate in Vitamina C, Magneziu, Fier.

Odihna

Somn Astenia de primavara: 5 metode eficiente de tratamente naturiste

Organismul are nevoie sa se refaca si sa isi recapete fortele, asadar cele 8-10 ore de somn pe noapte sunt recomandabile. Inainte de somn se poate face un dus cald si apoi se poate bea o cana de ceai de paducel care ajuta la un somn linistit.

Miscarea/Sportulsport

Sportul ajuta la revigorarea organismului dar, daca nu sunteti un fan al lui, puteti sa profitati de zilele insorite si frumoase pentru a va relaxa la o plimbare in parc. Pe langa efortul pe care corpul il depune, el are ocazia sa se oxigeneze si sa isi ia aportul de vitamina D prin expunerea la soare. Da, oamenii sunt asemeni unor plante care isi fac fotosinteza atunci cand stau la soare. De asemenea, exercitiile fizice sau plimbarile in aer liber stimuleaza metabolismul si secretia de endorfine, acele substante chimice produse de creier care ne imbunatatesc starea psihica, creandu-ne starea de euforie.

Adauga un comentariu

*