România ar putea rata adoptarea monedei euro în 2014, dacă inflaÅ£ia se menÅ£ine la niveluri ridicate, a declarat marÅ£i guvernatorul Băncii NaÅ£ionale a României, Mugur Isărescu, care a participat la conferinÅ£a ‘România – punct de atracÅ£ie al investiÅ£iilor sau supraîncălzire economică’, organizată de The Economist.
‘Mă tem că adoptarea monedei euro în 2014 ar putea fi ratată dacă inflaÅ£ia nu se va situa la niveluri sustenabile’, a precizat Isărescu, care a explicat că, în perioada 2008-2009, România trebuie să adopte măsuri dure pentru reducerea inflaÅ£iei, adăugând că se teme că ‘n-o să fim în stare’.
‘Dacă nu reuÅŸim s-o dăm în jos, înseamnă că anticipaÅ£iile s-au dezancorat, se vor ancora la un nivel mai înalt ÅŸi ne vor mai trebui 2-3 ani s-o ducem de la opt la sută la patru la sută ÅŸi apoi la doi la sută’, a mai spus Isărescu.
Oficialul BNR a subliniat că întărirea leului de anul trecut s-a răsfrânt asupra inflaţiei, aprecierea fiind supraevaluată în condiţiile unui deficit de cont curent ridicat.
‘Dacă ai ajuns la o inflaÅ£ia aÅŸa scăzută cu un deficit de cont curent mare, există o monedă supraevaluată’, a explicat Isărescu.
El a adăugat că politica monetară trebuie despovărată, iar măsurile ar trebui luate prin politica fiscală.
‘Noi nu putem face altceva decât să descurajăm creditul …Creditul este un adiÅ£ional la cererea agregată, care reprezintă consum plus investiÅ£ii ÅŸi cheltuieli guvernamentale. Dacă ele depăşesc capacitatea de producÅ£ie, ai deficit de cont curent’, a adăugat Isărescu.
Acesta consideră că politica monetară ar trebui lăsată cu reglajele mai degrabă fine pentru reducerea inflaţiei, iar politica fiscală să controleze mai bine cererea de agregat, excesul de cerere agregat.
Isărescu a declarat recent pentru un cotidian central că anul 2008 este crucial pentru reducerea inflaţiei în România.
Rata inflaţiei, în luna ianuarie 2008, a fost de 0,9 la sută, iar inflaţia (ianuarie 2008/ianuarie 2007) a urcat la 7,26 la sută, faţă de 6,57 la sută la nivelul lunii decembrie 2007, conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică /INS/.ROMPRES