Spanacul – beneficii

Bogat in substante nutritive, spanacul ofera aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina A, doar prin consumul unei cesti. In plus, spanacul ofera 14% din necesarul zilnic de vitamina C, pentru o stare optima de sanatate. Prin consumul de spanac, o persoana poate acumula si fier, calciu, acid folic, vitamina K si fibre.beneficii-spanac

Iata de ce este bine sa mancam spanac primavara, este un  bun detoxifiant. Spanacul curata excelent caile digestive si inlatura toxinele, fiind recomandat in curele de detoxifiere a organismului.

Intareste oasele

Cantitatea ridicata de calciu din spanac ajuta la intarirea sistemului osos. Vitamina K, aflata in spanac, este deosebit de importanta pentru o structura osoasa sanatoasa.

Previne cancerul 

Avand un efect puternic antioxidant, spanacul intarzie imbatranirea, impiedica formarea radicalilor liberi si previne aparitia cancerului. Vitaminele A, C si E, alaturi de acidul folic, fibre si magneziu apara organismul impotriva cancerului, in special cel de colon, plamani sau san.

Regleaza glicemia 

Spanacul contine magneziu, element care se considera ca tine la distanta diabetul de tip II. Mai mult, acidul lipoic din spanac ajuta vitaminele C si E sa regenereze tesuturile si sa tina in frau glicemia. O cura de spanac la inceput de primavara face minuni pentru organismele predispuse la diabet.

Scade tensiunea arteriala 

Un studiu efectuat recent a demonstrat faptul ca spanacul ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Astfel, o salata de spanac, mancata la pranz, va poate asigura o seara linistita, fara tensiune.

Previne reumatismul

Substantele aflate in spanac ajuta la prevenirea si tratarea bolilor inflamatorii: astmul, osteoartrita, reumatismul. De asemenea, o dieta bogata in spanac ajuta la reducerea frecventei si intensitatii migrenelor.

Intareste sistemul imunitar

Spanacul este un remineralizant de mare valoare, acesta ajutand la intarirea sistemului imunitar, dar si la tonifierea acestuia.

Spanacul poate fi preparat si consumat in multe feluri diferite. Cea mai obisnuita modalitate de consumare a spanacului este proaspat si crud. Ca oricare alta leguma, spanacul nu trebuie decat clatit si apoi puteti sa-l savurati. Spanacul crud poate fi combinat cu alte legume si fructe pentru a prepara o salata. In felul acesta mancarii se adauga textura, gust precum si valoarea nutritionala.

Spanacul gatit este de obicei mancat cu paste sau carne, fara a fi ingredientul principal. De asemenea poate fi servit si ca garnitura pentru a completa aportul de proteine. Cand este gatit, spanacul se ofileste dramatic, devine extrem de de zemos si isi pierde o mare parte din continutul de vitamina C.

Adauga un comentariu

*