Săracă în calorii, salata verde are un conţinut mare de fibre, vitamine şi minerale, fiind ideală atunci când vrem să scăpăm de kilogramele nedorite.
Calitatile nutritionale si terapeutice ale salatei verzi sunt incontestabile. Gratie continutului sau bogat in vitamine si minerale, salata verde aduce numeroase avantaje sanatatii noastre fizice si psihice: ajuta la eliminarea toxinelor din organism, curata sangele, stimuleaza activitatea creierului, a ficatului si a intestinelor, contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a plamanilor, regleaza activitatea unor glande endocrine.
Salata in stare cruda este buna pentru mentinerea continutului intestinal umed, totusi cei cu intestine inflamate trebuie sa o consume cu grija, este de parere nutritionistul american Henry Bieler in cartea sa „Mancarea este cel mai bun medicament”. Cu alte cuvinte, iti mentine o stare de echilibru. Multi sunt de asemenea de parere ca enzimele naturale care se gasesc in salata te ajuta sa ai o digestie buna si previn stresarea organismului.
Iată beneficiile pe care le are consumul salatei verzi:
-stimulează peristaltismul intestinal (mişcările evacuatorii ale intestinelor);
-mulţumită antioxidanţilor pe care îi conţine din plin, ajută la procesul de detoxifiere;
-este bogată în vitaminele A, C, K şi în minerale esenţiale, mai ales în fier;
-conţine un ingredient „magic”, lectucarimul, care îmbunătăţeşte calitatea somnului şi combate senzaţia de oboseală;
-previne osteoporoza, întărind structura osoasă
-îmbunătăţeşte vederea şi hrăneşte pielea, care devine mai fermă şi are un aspect sănătos.
Dieta cu salata verde:
Prima etapă a acestei diete este cea de acomodoare, care durează două zile. În această perioadă, se consumă o jumătate de salată verde la micul dejun, preparată cu mărar, pătrunjel şi zeamă de lămâie, însă servită fără pâine.
Pe parcursul următoarelor două zile se consumă salata verde în locul cinei, iar ultimele trei zile ale dietei sunt ceva mai grele: se mănâncă doar salată verde pe tot parcursul zilei.
Deşi poate fi dificil să mâncaţi doar salată timp de trei zile, cele care au încercat spun că rezultatele sunt spectaculoase şi merită tot efortul.
Combate insomnia si anemia
Gratie unei substante numite „lactucarium”, salata verde are efecte sedative deloc neglijabile. Asta nu inseamna ca dupa ce consumi o salata te va lua imediat somnul: aceasta leguma furnizeaza si numeroase alte elemente energizante, care atenueaza efectul sedativ al lactucariumului. Consumand-o insa intr-o cura de cateva saptamani, vei constata ca somnul se va regla, vei adormi mai usor si te vei trezi mai odihnita.
Previne constipatia
Salata verde este bogata in celuloza, o substanta care „umfla” continutul intestinal si stimuleaza peristaltismul, fiind recomandata in tratarea constipat iei cronice.