9 mai- o zi semnificativă pentru poporul român

Ziua de 9 mai are o semnificatie deosebită pentru poporul nostru: respectiv proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.

Dupa decenii de razboaie ce au costat milioane de vieti, infiintarea Uniunii Europene a marcat inceputul unei noi ere in care tarile europene isi rezolva problemele la masa discutiilor si nu pe campul de lupta. Popoarele europene au o istorie comuna. In ciuda multiplelor diferente, ele au ca mostenire comuna conceptele care stau la baza Comunitati9 maii Europene – dreptatea, democratia si statul de drept – nicidecum puterea militara. Toate tarile Europei fac eforturi comune in scopul mentinerii pacii permanente, a stabilitatii, a perpetuarii democratiei si a ridicarii nivelului de trai.

Sebarea Zilei Uniunii Europene marchează istorica declaraţie de la 9 mai 1950, a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985. 

 

În fiecare an, pe data de 9 mai se serbează Ziua Europei. Demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept, pacea, prosperitatea, solidaritate sunt doar câteva dintre valorile Uniunii Europene, valori comune tuturor statelor membre.

 

În urma crizei economice şi financiare Uniunea Europeană a devenit o uniune mult mai consolidată, mult mai solidă astfel  formându-se o Europă deschisă către lume şi către cetăţenii săi. Se fac înca eforturi foarte mari pentru a se depăşi criza economică si pentru a se crea condiţiile favorabile dezvoltării unei economii mai dinamice, inovative şi competitive.

Adauga un comentariu

*