Consumul anual de peşte în România, de patru ori mai mic decât media UE

Consumul anual de peşte în România este de numai 5 kg pe locuitor, de patru ori mai mic decât cel din UE, ţinta noastră prin derularea măsurilor de pescuit şi acvacultură fiind creşterea acestui consum, a declarat, joi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură /ANPA/, Gheorghe Ştefan, într-o conferinţă de presă.

”La ora actuală consumul mediu de peÅŸte din România este nejustificat de mic, de numai 5 kg/locuitor/an, în comparaÅ£ie cu media din UE de 20 kg/locuitor anual’, a precizat Åžtefan. Acesta consideră că implementarea măsurilor de investiÅ£ii de pe axa 2 din Programul OperaÅ£ional pentru Pescuit – procesare ÅŸi acvacultură – ‘este singurul mod prin care poate fi împins acest consum către media europeană’. Axa 2 are alocată o sumă de peste 105 milioane euro până în 2013.

Sumele alocate pentru anii 2007 şi 2008 din Fondul European de Pescuit sunt de 15,2 milioane euro, respectiv 22,2 milioane euro, la care se mai adaugă contribuţia publică de 25 la sută.

‘Principala problemă nu este disponibilitatea acestor fonduri, ci dacă vor exista proiecte ÅŸi vor fi folosite efectiv pentru dezvoltarea pescuitului ÅŸi acvaculturii în România’, a spus Stephanos Samaras, ÅŸeful unităţii DG Fish de la CE.

În prezent, România deţine în jur de 340.000 de ferme piscicole şi 48 de păstrăvării.

Bugetul alocat României prin Fondul European de Pescuit până în 2013 se ridică la peste 307 de milioane euro.

‘Este un buget foarte mare pentru un sector atât de mic cum cel al pescuitului ÅŸi acvaculturii în acest moment, aproape jumătate din aceste fonduri fiind alocate pe două axe – acvacultură ÅŸi dezvoltarea zonelor comunităţilor pescăreÅŸti din Delta Dunării’, a spus Åžtefan.

România deţine al treilea buget ca mărime în UE, după Spania şi Polonia, destul de mare în comparaţie cu mărimea sectorului pescăresc.

Programul operaţional pentru pescuit este structurat pe cinci axe, România fiind printre puţinele ţări membre din UE care are în programul operaţional toate cele cinci axe, ultima fiind destinată efectiv asistenţei tehnice în cadrul ANPA.

Piaţa peştelui în România este redusă în comparaţie cu ţările UE, cifra de afaceri totală a sectorului fiind estimată la circa 40 milioane de euro, dar la care ar trebui adăugată şi piaţa neagră, ce reprezintă circa 25-30 la sută din total.ROMPRES

Adauga un comentariu

*