Marul este fructul cel mai raspandit de pe glob si il poti avea in casa pe tot parcursul anului deoarece este grozav pentru sanatatea oricui.
Marul nu dezamageste niciodata pe nimeni si este o gustare ideala, indiferent ca esti acasa, la birou ori calator in vreun mijloc de transport. Marul taie setea si amana foamea cu vreo doua, trei ore. In plus, fiind dulce, poate fi consumat mai inspre seara cand, dupa o zi stresanta si obositoare, simti o foame crancena de dulce.
Marul nu contine grasimi, colesterol si nici sodiu, motiv pentru care este recomandat de medici in toate curele si dietele si nu intamplator este primul aliment cu care se hraneste nou nascutul cand se trece pe diversificare.
Merele ajuta la intarirea oaselor, dar si a dintilor, mai ales, la copii. Fibrele solubile care se gasesc in mar reduc colesterolul, iar potasiul, bine reprezentat, normalizeaza presiunea arteriala.
Marul trebuie consumat obligatoriu cu coaja, deoarece aici este concentrata cam 50% din cantitatea de vitamina C si contine cu 87% mai multi antioxidanti decat pulpa.
O componenta a cojii de mar (care are si cea mai mare parte din fibre) se numeste acid ursolic, acesta fiind in stransa legatura cu un risc mai mic de obezitate, dupa cum au aratat studii recente realizate pe soareci. Substanta ajuta la arderea mai rapida a caloriilor si cresterea masei musculare.
Merele te ajuta sa ai o memorie mai buna si scad riscul de Alzheimer. Quercitina este cea care ajuta creierul sa functioneze optim.
100 gr. de mere contin:
Vitamina B1 0,02 – 0,06 mg
Vitamina B2 0,01 – 0,05 mg
Vitamina B3 0,1 – 0,5 mg
Vitamina B5 0,05 – 0,13 mg
Vitamina B6 0,04 – 0,06 mg
Vitamina C 5 – 35 mg
Vitamina E 0,3 – 0,8 mg
Potasiu 100 – 180 mg
Calciu 6 – 8 mg
Magneziu 3 – 6 mg
Fier 0,3 – 0,6 mg
Iod 0,001 – 0,002 mg
Tot aceste fructe reduc nervozitatea si iratabilitatea si, consumate cu doua ore inainte de culcare, te ajuta sa ai un somn linistit. Ceaiul de mere calmeaza nervii.
Un alt efect al merelor este stabilizarea florei intestinale. Regleaza secretiile bilei, rezultatul fiind scaderea colesterolului. Merele sunt foarte bune pentru diabetici. Ii ajuta la scaderea glicemiei si, totodata, acestia se pot bucura de un desert gustos. Dezintoxica organismul si dizolva acidul uric, de aceea, usureaza durerile in caz de reumatism sau guta. Un mar consumat de dimineata combate greturile in timpul sarcinii.