Este ingredientul principal al unei bauturi delicioase si racoritoare: socata. Calitatile socului nu se opresc in zona culinara, aceasta planta ajutandu-te sa te feresti de numeroase boli.
Recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune antiinflamatoare naturale, socul este folosit inca din antichitate si pentru proprietatile lui laxative, diuretice, sudorifice si emoliente.
Remediile preparate din florile, frunzele, fructele si din scoarta de soc sunt indicate pentru calmarea nevralgiilor, a durerilor reumatice, dar si pentru combaterea infectiilor respiratorii si a unor afectiuni ginecologice. In plus, acestea te ajuta sa slabesti si sa ai o piele mai frumoasa.
Socul este aliatul in lupta cu kilogramele in plus.
Aliatul tau in lupta cu kilogramele in plus
Ceaiul de soc favorizeaza transpiratia si eliminarea toxinelor din organism, contribuind la reducerea greutatii corporale. In plus, poti folosi acest ceai dupa mesele copioase pentru a preveni indigestia, dar si pentru a trata constipatia sau pentru a normaliza nivelul de colesterol.
Pentru a prepara infuzia, poti folosi flori, frunze sau fructe de soc. Astfel, adauga o lingura de planta la o cana cu apa clocotita si lasa la infuzat timp de cinci minute. Daca ai nivelul de colesterol crescut, poti prepara infuzia dupa aceeasi reteta, dar dintr-un amestec al partilor de soc. Bea cate doua-trei cani de ceai pe zi, in cure de o luna, cu doua saptamani pauza.
Un calmant natural
Dacă suferi de reumatism sau de dureri de spate ori intercostale, prepara o infuzie din 100 g flori, frunze si fructe de soc la trei litri de apa clocotita, pe care sa o adaugi in apa de baie.
Pentru a calma nevralgiile poti sa iei zilnic cate cinci linguri de suc din fructe de soc, administrat inainte de masa. Pentru acesta ai nevoie de 20 g de fructe de soc, pe care le zdrobesti pana devin o pasta. Apoi aceasta se pune intr-un tifon si se stoarce cu mana pana obtii un suc inchis la culoare.
Combate infectiile respiratorii
Atunci cand te incearca o raceala, o gripa sau o alta infectie respiratorie, bea trei-patru cani de ceai din flori de soc pe zi. In acest fel, vei scapa de usturimea in gat, de durerile de cap, de febra si de tuse.
De altfel, infuzia este indicata si in caz de bronsita, astm, faringita, sinuzita sau de boli pulmonare, reducand inflamatia cailor respiratorii, ajutand la elimnarea secretiilor in exces si stimuland apararea naturala a organismului.
Uleiul de soc intinereste pielea
Daca ai pielea uscata sau imbatranita iti poti face un masaj pe tot corpul sau doar in zonele cu probleme folosind ulei din flori de soc. Aplica uleiul saptamanal, la o jumatate de ora dupa baie. Daca ai pielea grasa, poti aplica in schimb comprese cu infuzie de soc.
Ingrediente
10-12 flori mari soc (se pot adauga si mai multe daca va place sucul mai concentrat)
1 kg de zahar (se poate inlocui cu miere)
2-3 lamai mari
8 gr drojdie proaspata
8 litri de apa rece
un borcan de 10 litri
Mod de preparare
Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se adauga zaharul si sucul de lamaie, plus cojile de lamaie taiete felii (se poate pune si coaja de lamaie rasa). Apoi se pune apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi la macerat.
A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (care ajuta la fermentatie), se acopera cu un tifon si se mai lasa 2 sau 3 zile intr-un loc cald si insorit (depinde cat de cald este in locul de depozitare).
In fiecare zi se amesteca lichidul din borcan, dimineata si seara. Ca sa va asigurati ca totul decurge bine, gustati amestecul, in felul acesta veti stii cand este gata. Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurati socata, puneti-o in sticle si depozitati-o in frigider. Socata se serveste rece.