Ceaiurile contin frunze uscate, bucati de fructe coapte, flori, ierburi, nuci si alte plante care sa aromatizeze bautura si sa ofere o serie de avantaje in urma consumului lor. Spre deosebire de alte forme de ceai, cele din plante nu contin cafeina. Au un gust minunat si sunt usor de baut. Ceaiul din plante poate consta dintr-un singur ingredient principal pe baza de plante sau dintr-un amestec de ingrediente. Rolul acestuia este sa relaxeze, sa hidrateze, sa revigoreze si sa amelioreze anumite boli.
Ceaiul de rozmarin accelereaza tranzitul intestinal, fortifica organismul slabit, incetineste procesul de imbatranire si te energizeaza, mai ales in perioadele cand trebuie sa mananci mai putin. Ceaiul de rozmarin calmeaza tulburarile gastrice si ajuta functionarea optima a ficatului. De asemenea, ceaiul de rozmarin accelereaza tranzitul intestinal lenes si te ajuta cand tii o dieta mai severa. Fierbe cel mult un minut 20 g de frunze in 250 ml de apa. Serveste doua sau trei cescute pe zi.
Frunzele de menta uscate sunt utilizate in mod normal pentru fabricarea ceaiului. Acesta se poate prepara atat cu apa fierbinte cat si cu apa rece, fara riscul de a se pierde proprietatile curative ale mentei.Beneficiile organice ale ceaiului de menta pentru organism sunt:
Ceaiul de menta este cunoscut ca „vindecator de stomac”. Consumul de ceai de menta poate combate diverse probleme de stomac, care implica probleme legate de sanatatea sistemului digestiv al unei persoane. Ajuta la vindecarea crampelor stomacale, diareei, sindromului de colon iritabil, constipatiei si pietrelor la fiere. Acest ceai de plante usureaza digestia si reduce arsurile la stomac.
Ceaiul de menta este considerat a fi util in intarirea sistemului imunitar si, ca urmare, tine la departare diverse boli care apar in urma slabirii sistemului imunitar. Ceaiul de menta contine cantitati mari de calciu, vitamina B si potasiu.
Se considera ca aroma pe care acest ceai o are poate inlatura cu succes stresul si durerile musculare si poate reda rigiditatea. Ceaiul de menta, de asemenea, ajuta la combaterea durerii cronice si crampelor menstruale. Multi oameni consuma ceai de menta deoarece acesta se poate dovedi benefic in combaterea insomniei, a stresului la locul de munca, durerilor de cap si oboselii. Consumul unei cesti de ceai de menta dupa fiecare masa poate reduce treptat stresul, simptomele de oboseala si poate oferi un somn linistit.
Lavanda are proprietati terapeutice valoroase: anticolitice, coleretic-colagoge, antiseptice, diuretice, relaxante si anxiolitice. Preparatele din lavanda sunt de mare ajutor in caz de dischinezii biliare, de balonari sau de migrene; tinctura şi uleiul volatil sunt indicate in nevroza si in suprasolicitarea psihica.
Foarte eficient este ceiul de lavanda si cu miere in afectiunile respiratorii (gripa, bronsita sau tuse convulsiva) care se asociaza cu tratamentul extern: se fac inhalatii cu ulei de lavanda in amestec cu apa calda.
In compozitia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator.În compoziţia plantei se regăsesc alcoolul olifalic, acidul acetic, taninul şi principiile amare, care atribuie lavandei virtuţi vindecătoare pentru mai bine de 70 de boli.
Ghimbirul are aproape 500 de compusi identificati multi cu activitati biologice cunoscute, actionand in mod complementar pentru a produce beneficii biologice profunde. Fiecare compus are un anume efect, fie influentand o anumita enzima sau proteina, fie sprijinind activitatea altor compusi.
Bucurati-va de unul dintre cele mai sanatoase ceaiuri de plante pentru a il bea: ceaiul de ghimbir! Acest ceai este un energizant excelent care ajuta la calmarea sistemului digestiv. Poate diminua, de asemenea, greata si proprietatile sale anti-inflamatorii si ii pot ajuta pe cei dintre voi care sufera de artrita.
Proprietatile ceaiului de ghimbir:
– faciliteaza digestia, printr-o mai buna absorbtie a alimentelor si diminuarea senzatiei de balonare;
– previne raul de masina sau de avion, prin atenuarea senzatiei de voma;
– reduce inflamatiile articulatiilor, fiind recomandat adesea in artrita reumatoida. De asemenea, daca beti o cana de ceai de ghimbir dupa ce ati depus efort fizic, puteti evita aparitia febrei musculare si a durerilor de incheieturi, in general;
– combate afectiunile respiratorii. Este deosebit de eficient in tusea expectoranta, prin curatarea plamanului, insa si in problemele respiratorii alergice, cum este astmul;
– contribuie la o buna circulatie a sangelui, printr-un complex optim de minerale si aminoacizi, eficient in lupta cu bolile cardiovasculare. De asemenea, o cana de ceai de ghimbir pe zi previne transpiratia excesiva si instalarea febrei;
– diminueaza durerile menstruale, aplicati-va de cateva ori pe zi comprese locale cu ceai de ghimbir;
– intareste imunitatea organismului, printr-o combinatie de antioxidanti care, in paralel, se dovedeste eficienta si in lupta cu colesterolul si chiar in prevenirea cancerului;
– este un bun remediu impotriva stresului. Si nu e doar o vorba, potrivit specialistilor, efectul ceaiului de ghimbir este similar cu cel al anxioliticelor usoare, tip Xanax.
Mai mult decat atat, nu ezitati sa beti acest ceai sanatos de zi cu zi, daca vreti sa scadeti tensiunea arteriala sau a nivelului de colesterol. De asemnea va ajuta corpul sa scape de toxine si pielea dvs va arata intinerita!
Ceaiul de musetel este cu siguranta unul dintre cele mai sanatoase ceaiuri pentru a il bea in fiecare zi. Aceasta planta ajuta pentru a calma durerile de stomac . Acest tip de ceai este, de asemenea, o alegere excelenta dupa o zi stresanta la birou, deoarece va permite sa va relaxati. Puteti opta de asemenea pentru acest ceai, daca vi se pare greu sa dormiti, dar si ceaiul de musetel este cunoscut pentru lupta impotriva insomniei, relaxeaza mintea si corpul.
Alte efecte ale ceaiului de musetel:
– ceaiul de musetel regleaza secretia sucurilor digestive, fiind util pentru cei care acuza dureri de stomac sau arsuri la stomac;
– are proprietati antispastice si regleaza motilitatea intestinala (miscarile intestinelor), ceaiul de musetel fiind astfel util in diaree sau crampe abdominale;
– avand proprietati antispastice, ceaiul de musetel intervine pe toata musculatura avand efect de relaxare: previne crampele musculare (“carceii”), crampele din litiaza renala (sau microlitiaza), este util la cei cu senzatie de voma;
– ceaiul de musetel prezinta proprietati antibacteriene, fiind util in infectiile tractului digestiv si ale cailor aeriene (raceli frecvente);
– intareste sistemul imunitar;
– are efect de detoxifiere;
– diminueaza pana la inhibitie alergiile usoare, ceaiul de musetel fiind recunoscut pentru puternice proprietati antialergice;
– reduce stresul oxidativ neutralizand radicalii liberi;
– are prorpietati anticancerigene.