Proiect pentru prevenirea abuzului de alcool în mediul rural

abuz-alcool150 de medici de familie și asistenți medicali comunitari din județele Iași, Vaslui, Botoșani, Neamț, Bacău și Suceava  vor fi formați în domeniul prevenirii abuzului de alcool. Ca urmare a acestor formări, 450 de pacienți înregistrați ca fiind în risc de abuz de alcool sau ca alcoolici vor beneficia de consiliere medicală, servicii de monitorizare și referire către medici specialiști pentru tratarea bolilor asociate.

Seminariile de formare vor avea loc în cadrul proiectului „Prevalcool”, implementat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică din județele Iași, Vaslui, Botoșani, Neamț, Bacău și Suceava în perioada 1 mai 2014 – 30 aprlie 2015. Proiectul abordează în mod direct medicii de familie și asistenții medicali comunitari prin intermediul unei serii de training-uri privind metode și tehnici de prevenire a acestui fenomen în rândul pacienților din mediul rural.

„Proiectul „Prevalcool” vine ca răspuns la fenomenul abuzului de alcool în țara noastră și se adresează comunităților din mediul rural din regiunea Nord Est. Alcoolismul este o boală care afectează nu doar persoana bolnavă, ci întreaga familie și societatea în ansamblul ei. Ultimele statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății arată o creștere a consumului de alcool în România, în 2010 fiind raportat un consum de 15.30 litri alcool pur pe cap de locuitor”, a declarat Liliana Foca, coordonator de proiect.

De asemenea, prin acest proiect, Alternative Sociale va desfășura o campanie la nivelul regiunii Moldova de prevenire a abuzului de alcool care va utiliza mesaje alcătuite cu sprijinul persoanelor afectate de acest fenomen. Acestea vor fi transmise prin intermediul posturilor de radio regionale, a unor broșuri și afișe ce vor fi distribuite către 2180 cabinete de medici de familie, dar și în mediul online prin crearea paginii www.prevalcool.alternativesociale.ro, care se va constitui într-o resursă pentru specialiștii în prevenție (medici, asistenți sociali și psihologi).

„Prevalcool” este finanțat prin granturile Spațiului Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 77.982,84 euro din care contribuția Asociației Alternative Sociale este de 7.800 euro.

Adauga un comentariu

*