Astmul bronsic reprezinta o boala complexa ce-ti da impresia ca ceva iti obtureaza bronhiile atunci cand incerci sa expiri aerul inhalat. Cei ce sufera de astm nu au probleme in a face ca aerul sa ajunga in plamani, ci in a-l elimina din plamani, atunci se aude un suierat care se poate intensifica.
In cazul crizelor severe de astm bronsic– acele atacuri cu sufocare, respiratie suieratoare, si dispnee (scurtarea respiratiei) pot aparea si atacuri de panica. O criza de astm poate aparea atunci cand un iritant- in general o substanta comuna cum ar fi: aerul rece sau uscat, polenul, fumul, acarienii de praf sau mucegai- ajunge in plamanii sensibili.
Crizele de astm mai pot aparea si din alte cauze cum sunt: supararea, stresul, fluctuatiile hormonale iar in unele cazuri nu exista o cauza aparenta. Aceste dificultati respirtorii apar pentru ca bronhiolele (cai aeriene mici din plamani) intra in spasm, ducand la aparitia tusei cu senzatie de sufocare. In timpul spasmului se declanseaza elibrarea histaminei si a altor substante chimice care provoaca inflamarea si cresterea produciei de mucus ce blocheaza caile respiratorii.
Ginkgo biloba- folosita de mii de ani in medicina chinezeasca, aceasta planta se pare ca interfereaza cu o proteina din sange care contribuie la spasmul cailor aeriene. Se pot lua suplimente ce contin extract de ginkgo biloba sau EGB, pana la 250 mg pe zi.
Magneziu- consumati alimente ce contin magneziu sau luati suplimente cu magneziu (doza recomandata pentru barbati este 300 mg- pentru femei 270 mg). Continutul cel mai mare de magneziu il au: cerealele integrale, semintele de bostan, migdalele, alunele, cartofii etc.
Muguri de pin– in medicina populara sunt recomandati mugurii de pin pentru tratarea astmului bronsic sub forma de infuzie. Se infuzeaza timp de trei ore muguri de pin (taiati marunt) in parti egale cu frunze de urzica.
Uleiul de primula- este bogat intr-un acid gras esential denumit acid gama-linolenic, care se transforma in organism in substante antiinflamatorii. Se ia 1000 mg pe zi, in timpul meselor pentru a sporii absorbtia.
Turmericul– condimentul galben folosit in curry-ul indian, este un antiinflamator puternic- foarte bun in.
Florile de boz negru -in cazul astmului bronsic se folosesc florile de boz negru in amestecuri cu alte plante: flori de boz negru, frunze de roua-cerului, frunze de patlagina, frunze de viorele (in parti egale). Patru linguri din acest amestec se pun la infuzat intr-un pahar cu apa rece timp de doua ore, apoi se fierb citeva minute iar decoctul rezultat se ia in trei doze pe parcursul unei zile.
Sucul de ceapa cu mierea ursului– calmeaza accesele de astm bronsic: 10 grame de frunze de mierea ursului se oparesc cu un pahar de apa fierbinte, se lasa la infuzat o ora. Se ia din aceasta infuzie cite o lingura de trei-patru ori pe zi, timp de trei-patru saptamini.
Respirati vapori de menta – pentru degajarea bronhiilor, inhalatiile cu frunze de menta dau rezultate excelente. Puneti un pumn de planta intr-un lighean, turnati deasupra apa clocotita si respirati vaporii fierbinti, cu grija sa nu va ardeti. Pe langa frunze, puteti adauga si 4-5 picaturi de ulei esential de menta.
Levantica– foarte cunoscuta datorita proprietatilor sale de planta aromatica, levantica are o sfera larga de folosire si prin prisma actiunii sale terapeutice. Ca si lamiita, levantica este un tranchilizator vegetal. Ea este foarte recomandata si persoanelor care sufera din cauza astmului bronsic si a bronsitei.
Bronhodilatatoarele- una din categoriile cele mai comune de medicamente sunt bronhodilatatoarele, medicamente ce se inhaleaza si care relaxeaza muschii cailor respiratorii, astfel incat acestea devin mai largi si lasa mai mult aer sa treaca.
Corticosteroizii inhalatori- un alt tratament comun, sunt ca un fel de “administratori” ai sistemului respirator- previn simptomele ce pot aparea prin calmarea sistemul respirator si reducerea inflamatia.
Odata diagnosticat astmul bronsic, este importanta initierea tratamentului. Pacientul se poate simti bine in marea majoritate a timpului, astfel incat acestuia ii vine greu sa creada ca are o boala cronica; astmul bronsic, chiar si cel usor, poate produce modificari ale cailor aeriene care grabesc sau inrautatesc scaderea fiziologica a functiei pulmonare ce apare cu inaintarea in varsta.