Ametelile sunt senzatia de tulburare a stabilitatii, in care pacientului i se pare ca tot ceea ce il inconjoara se invarte. In cazul unei ameteli puternice, omul isi poate pierde echilibrul.
Acest fenomen se observa de foarte multe ori la persoane sanatoase– in cazul unei schimbari bruste a pozitiei corpului, in cazul unor rotiri, in timpul datului in leagan sau in cazul in care se afla la inaltime mare. In acest caz, sensibilitatea fata de ameteala este diferita.
Tratamentul medicamentos joaca un rol important in eliminarea simptomelor si permite pacientului sa-si reia viata normala. Medicamentele disponibile sunt: antiemetice (previn varsaturile si greata), antimigrenoase, uneori antiepileptice si trofice cerebrale.
Boli care pot fi semnalate de ameteli
Ametelile care apar in mod repetat nu trebuie neglijate. Ele pot fi semnul unor boli, unele dintre ele grave, cum ar fi ateroscleroza cerebrala, accidentele vasculare cerebrale, encefalitele de trunchi cerebral, scleroza multipla, modificari hormonale, stres prelungit cu cresterea valorilor tensiunii arteriale.
Este necesar sa apelam la medic daca ametelile se repeta, daca sunt insotite de febra, dureri de urechi sau de cap, daca apar in timpul unui tratament cu medicamente prescrise de medic. Pacientii trebuie sa solicite ajutorul unui serviciu medical de urgenta in cazurile in care ameteala este insotita de tulburari de vedere, amortirea fetei si membrelor, palpitatii, dureri toracice, dificultati de respiratie sau confuzie mintala ori daca ametelile persista, in ciuda ingrijirilor medicale.
Foarte indicata pentru a scapa de ameteli este tinctura de trifoi salbatic: doua linguri cu varf de trifoi (50 g) se pun intr-o jumatate de litru de alcool, se lasa la macerat 10 zile, apoi se ia cate o lingurita inainte de masa, timp de 3 luni, cu pauze de cate 10 zile la fiecare luna. Este un mijloc terapeutic foarte util in cazul durerilor de cap si ametelilor. In acelasi scop se mai pot folosi,intern, frunzele oparite de roinita.
Foarte recomandat in caz de ameteli si dureri de cap este decoctul de galbenele. Se foloseste ca mijloc diuretic in cazul ametelilor, dar si al afectiunilor vezicii urinare.
Ceaiul din ramurele de vasc creste tonusul persoanelor in varsta, iar la cele tinere inlatura ametelile.
Ceaiul de agrise. Este bogat in potasiu, vitamina C, antioxidanti si actioneaza asupra reducerii actiunii radicalilor liberi in organism. In combinatie cu semintele de coriandru, remediul este mult mai eficient, prin continutul ridicat de vitamine B si C.
Ceai de coada soricelului. Se bea o ceasca in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun.
Daca ametelile apar pe terenul unei activitati intelectuale intense, trebuie sa acordati mai multa atentie alimentatiei; consumati cat mai multe produse care contin fosfor, pentru ca aceasta substanta intra in componenta creierului, iar in cazul unei activitati intelectuale intense, cantitatea de fosfor scade. Trebuie astfel sa consumati cat mai mult peste, oua (in special galbenusuri), branza, ridichi, castraveti, migdale, mazare, nuci.