Parincea, comuna de razesi si clacasi

parincea-5.jpgDescoperirile arheologice efectuate pe teritoriul comunei Parincea atesta ca aceste meleaguri au fost locuite inca din sec. VI – V, I.H. Comuna este formata din zece sate, Parincea, Vladnic, Valeni, Barna, Nastaseni, Nanesti, Milestii de Jos, Milestii de Sus, Poieni, Satu Nou. Se intinde pe o suprafata de 6.509 ha si are o populatie de 3.850 locuitori. Sunt 12 scoli si o gradinita, opt biserici, din care sase ortodoxe si doua catolice, patru Camine culturale, trei Dispensare Medicale si o farmacie.

Dovezile despre satele din comuna Parincea au fost scoase la iveala mai ales dupa organizarea statului Moldova, sub domnile lui Dragos Voda si Bogdan Voda. Unul dintre documentele emise pe 5 aprilie 1442 la Suceava, de catre Ilie Voievod si fratele sau, Stefan Voievod, atesta satul Milesti, iar spre sfarsitul sec. XV apare si satul Nanesti, atestat de Stefan cel Mare. Tot din aceasta perioada exista si alte documente care atesta si Parincea (1739), ce apartinea de Putna.

Toate ulitele din comuna au fost pietruite

„Toate drumurile din comuna au fost pietruite, in total peste 20 de kilometri. Si retineti, toate au fost drumuri din pamant”, spune primarul comunei Parincea, Guta Stiuca. A fost modernizat si DC 87 A, spre Milestii de Sus, de la drumul judetean pana la capatul localitatii. „Prin proiectul Sapard s-a reabilitat, pe o lungime de 3, 10 km, DC 87 B, Parincea – Valeni. Am construit patru poduri din beton armat, din care trei la Vladnic si unul la Parincea pentru a facilita trecerea spre alimentarea cu apa si canalizare, si spre terenurile agricole. De asemenea, am construit opt punti pietonale si 12 podete, conform OUG 7/2007. Cate doua in fiecatre din satele Parincea, Nanesti, Milestii de Sus si una peste paraul Racatau. Am inceput reabilitarea drumului comunal Nanesti – Valeni, pe o lungime de 4, 8 km, din care s-a si asfaltat mai bine de un kilometru. Vom continua sa accesam noi fonduri pentru infrastructura”, declara primarul Stiuca. Sa mai spunem ca, legat de drumurile din comuna, toate au fost electrificate, reteaua stradala functionand in toate satele comunei. „In momentul de fata, exista un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea a sase kilometri de drum in satul Vladnic, cu iesire spre comuna Vultureni, sat Ghilavesti, si prin Podu Ros, spre DJ 252”, spune Guta Stiuca.

Eforturi pentru alimentarea cu apa si canalizare

Alimentarea cu apa si canalizare a satului Parincea este una dintre prioritatile Primariei si Consiliului Local. „Va fi construit un bazin cu o capacitate de 3 – 400 mc, de unde ne vom putea racorda, fara sa mai fie nevoie de o alta sursa de apa, si locuitorii satelor Nanesti Deal, Nanesti Vale si Vladnic, iar daca va fi necesar si satul Valeni. Exista un punct in comuna, inalt de 327 metri unde va fi montat bazinul dintr-o sursa de apa subterana”, ne-a declarat Guta Stiuca.

Camine culturale reabilitate

„Am reabilitat partial Caminul Cultural din Parincea, care se afla intr-un stare de degradare evidenta. De asemenea, in satul Nanesti Deal, am reusit, cu ajutorul locuitorilor si al celor care beneficiaza de Legea 416, sa amenajam un Camin Cutural. Fosta cresa a CAP, pe care o detineau niste persoane, si pe care am preluat-o la domeniul public, am transformat-o intr-un Canmin cultural adevarat, care sa satisfaca cerintele celor din satul Vladnic”, se mandreste primarul cu realizarea sa.

Scolile, pe primul plan

Primarul Guta Stiuca a demonstrat, mai ales dupa cum au inceput sa arate scolile din comuna, ca este preocupat de acest domeniu de activitate. S-a ridicat o scoala cu clasele I – IV in Satu Nou, unde vin si copiii din Barna. „Am reabilitat si scoala din satul Vladnic, am introdus incalzire centrala, am inlocuit geamurile cu termopane, am schimbat acoperisul, aceasta in corpul A, iar in corpul B am montat doar termopane si am inlocuit acoperisul. Am reabiltat si scoala 2 Vladnic, cea de la Podu Ros, aflata intr-o stare de degradare totala. Ne preocupa reabilitarea scolii din Nanesti. Este o scoala construita pe vremea lui Gheorghiu Dej si au fost folosite materiale foarte proaste. Am reabilitat scoala din Parincea, corpul A, prin fonduri de la Banca Mondiala, si am inceput acelasi lucru si la corpul C. Vom monta centrala, vom pune geamuri termopan. Scoala de la Milestii de Jos a fost reabilitata dupa ce fusese propusa pentru demolare. Si la Valeni a inceput reabilitarea corpului A al scolii, s-au montat termopane, am procurat materiale invelitoare, iar lucrarile vor fi terminate in mai. Din pacate, calitatea procesului de invatamant este afectata de felul in care circula autobuzele SC BISTRI}A SA. Din cauza ca soferii nu respecta programul, cadrele didactice navetiste intarzie la ore.

Trei dispensare si o farmacie

In comuna Parincea exista trei dispensare medicale si o farmacie. „Doi medici se preocupa de sanatatea cetatenilor din comuna, iar in lipsa lor, asistentele. Exista si un cabinet stomatologic, aici functionand un medic din Republica Moldova. In Parincea avem si o farmacie, care face fata si solicitarior venite din comunele vecine”, sintetizeaza primarul activitatea pe linie de sanatate desfasurata in comuna pe care o conduce. Sa mai notam ca in Parincea functioneaza si un Dispensar veterinar.

Primarie noua

„Exista intocmit un studiu de fezabilitate pentru construirea unui sediu al Primariei. Aici vor mai functiona o gradinita si un un dispensar medical. Va fi vorba despre o suprafata desfasurata de 1.200 mp”, ne arata Guta Stiuca proiectul noii Primarii. Cladirea va fi ridicata pe ruinele fostului spital, de care mai amintesc doar cateva caramizi si vreo doua ziduri. Populatia comunei imbatraneste, familiile mai tinere preferand sa munceasca in strainatate. E drept, se intorc cu bani acasa, construiesc case, dar oricum, puterea economica a comunei este slaba. Si nici nu se putea sa fie altfel de vreme ce nici nu prea exista agenti economici deosebiti in comuna. Cateva crasme, vreo cateva magazine, si cam atat, comertul fiind la baza. Doar ROMPETROM a inchiriat un spatiu, in apropierea pietei, unde a deschis o statie de benzina.
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. felicitari d-le primar,tineti-o tot asa.mult succes si in proiectele viitoare!!!!!

  2. sunteti cel mai bun primar din toate timputile

  3. felicitari domnule primar

  4. vladnicul va sustine

  5. Domnule primar va felicit pentru tot ce a-ti facut pentru cumuna ,dar va intrb ?daca seful d. C Antonescu ,sa aliat cu p.s.dul ve-ti mai avea vre-o sansa ,pentru un nou mandat ?dupa parerea noastra ,90 la suta nu,cred ca e bine sa va reorentati

  6. Un locuitor din vladnic a zis:

    Se defriseaza padurea !dv.nu sti? nu luati nici o masura?

  7. Un fost liberal. a zis:

    Stimati liberali !care mai santeti !va pun o intrebare?in90 cine iau alungat pe liberali ,iau fugarit ,cine a intrat in sediul liberal de la bucuresti si spuneau ca au matrita pentru tiparit bani ?acestea sant oamenii pse-deului cu stiinta tatucului iliescu , atunci unde este logica voastra de a-ti cualizat cu ei ?ve-ti disparea precum taranistii cu siguranta

  8. in loc sa vorbeasca despre descoperirile arheologice se lauda ce a facut el .Si dak ar fi facut mare branza da a furat la greu si pe deasupra e si pedofil numai cu cate copile a umblat din comuna.mai mult de jumate din ce se lauda k a facut e minciuna.sugi pula guta stiuca hhhhoooo

  9. app logic k vladnicu va sustine k de acolo va procurati pizde de 12-16 ani nu????????la cat de primitivi sunt ……..cred si eu nu.Am ramas socata cand am VAZUT CE FEL DE OM E GUTA STIUCA. SI cine lucreaza la rompetrom??????/cumnatul secretarei ci sotul la o angajata …FRUMOSSSS NUUUU!!!!!!!!!!!!!!

Adauga un comentariu

*