Atunci cand ne petrecem mult timp in soare, fara palarie sau sapca, se produce o supraincalzire la nivelul capului, astfel ca „termostatul” organismului se deregleaza.
Rezultatul se numeste insolatie, cu simptome precum dureri de cap violente, febra, greata, somnolenta si, in cazuri mai grave, chiar pierderea cunostintei. Insolatia nu trebuie neglijata, pentru ca, in cazuri severe, poate provoca tulburari neurologice si afectare renala sau cardiaca.
Daca deja este prea tarziu pentru a mai preveni insolatia, iar afectiunea a inceput deja sa se manifeste se recomanda:
- scoaterea din soare a persoanei cu insolatie si transportarea acesteia catre un loc racoros sau catre o umbra;
- scaderea temperaturii corporale. Corpul pacientului poate fi pulverizat cu apa sau ii pot fi aplicate comprese;
- rehidratarea: consumarea a 1-2 litri de apa in primele doua ore;
- urmarirea respiratiei si a pulsului pacientului;
- urmarirea evolutiei insolatiei catre socul hipertermic, semnele acestuia fiind: aparitia convulsiilor, varsaturile, pierderea constientei pentru cateva minute si pulsul scazut;
- masarea mainilor si a picioarelor pentru stimularea circulatiei sanguine;
- administrarea de medicamente antialergice sau antitermice.
Este foarte important sa se recunoasca semnele insolatiei, pentru a lua masurile necesare. Iata cateva tratamente naturiste pentru combaterea insolatiei:
Dintre plantele medicinale cu efecte protectoare impotriva razelor solare si de tratare a afectiunilor cutanate pot fi mentionate ceaiul verde, galbenele, Aloe vera, fructe de paducel, frunze si fructe de afin, frunze de urzica, papadie si scoarta de salcie din care se consuma cate 2-3 cani pe zi, cu 200-250 ml decoct.
In tratamentele externe se recomanda: dusuri caldute sau bai generale in care se adauga bicarbonat de sodiu (o cana la cada) sau amidon si faina de orez (1/2 cana la cada); baia va dura 15-20 minute, apoi se sterge pielea prin tamponare cu un prosop moale. Pielea inca umeda va fi pudrata cu malai si se va unge cu ulei de masline; se aplica comprese cu apa rece sau cu gel de Aloe, ceai din radacini de nalba mare, seminte de gutui, lapte degresat sau iaurt cu care se umezeste un prosop moale, aplicat pe arsuri timp de 20 minute.
Daca arsurile sunt pe pleoape se pun comprese reci cu musetel sau galbenele; cataplasmele se prepara cu cartofi rasi, frunze de varza zdrobite, cantitati egale de malai si tarate de grau aplicate pe cap, torace si pe pielea arsa de soare.
Pentru calmarea usturimilor, se aplica o cataplasma cu petale de trandafir in otet de mere; se recomanda ungerea arsurilor cu propolis, ulei de lavanda, ulei de salvie, de masline sau de cocos, dupa care se fac spalaturi cu infuzie de musetel, coada soricelului, sunatoare sau muguri de plop.
Consumam legume si fructe, care refac echilibrul electrolitic al sangelui, adica acelea cu un continut ridicat de magneziu si potasiu (dovleac, banane, pepene, linte, cartofi, mazare, fasole, soia).