Reguli simple de nutritie pentru o viata sanatoasa

mic-dejun-mai-sanatos-4-feluri-prin-care-sa-mananci-mai-multe-legume_size1Sunt cateva reguli de baza pentru mentinerea unei diete echilibrate astfel incat sa ne pastra un corp frumos si sanatos. Ti-am spus ce sa mananci ca sa iti pastrezi sanatatea si de ce sunt importante exercitiile fizice. In plus, pe langa toate acestea, ai nevoie de vointa pentru a adopta un stil de viata sanatos.

Sanatatea ta este foarte importanta, mai ales ca ea depinde in cea mai mare masura de ceea ce mananci.

APA – Consumul optim de apa poate inversa de fapt arteroscleroza (ridigizarea arterelor din cauza unei placi ce contin colesterol, material lipidic și lipofage). Se pare ca apa poate curate arterele de aceste placi. De asemenea, apa se extinde la nivelul vaselor de sange si face arterele mai elastice, lucru esential pentru o inima sanatoasa.

Hidratarea este foarte importanta pentru metabolism, permite arderea eficienta a grasimilor, reduce presiunea arterial si retentia de lichide. Ar fi bine sa te limitezi la 3 cesti pe zi de cafea sau ceai si sa consumi 2 litri de apa.

MICUL DEJUN – Un mic dejun sanatoas ar trebui sa contina cel putin 4 grame de fibre, care reduc colesterolul si grasimile din sange. Fiecare 10 grame de fibre din cereale reduc riscul bolilor de inima si a diabetului cu 30%!

Este redusa chiar si incidenta cancerului. Un aport bun de fibre poate fi luat din cereale, fasole si linte uscata. Este sugerat sa adaugi si alune si seminte la micul dejun, precum si un bol de fructe. Painea integreala de grau sau un covrig nu sunt surse bune pentru fibre.

Riscul de cancer este redus prin prevenirea absortiei de substante cancerigene.

Micul dejun ar trebui sa fie cel mai consistent, iar mesele urmatoare mai usoare. Organismul se adapteaza si devine mai eficient daca avem un mic dejun sanatos.

FRUCTE SI LEGUMELE – Alege cel putin doua legume diferite la pranz si cina. Orezul, porumbul si cartoful nu intra in acest calcul. Alege legume verzi, proaspete si evita sa le prepari termic. Ca si desert sau gustari intre mese alege intotdeauna fructe, atat proaspete cat si uscate ( curmale, smochine, fistic, migdale, etc)

CARNEA – Mananca maxim 150 de grame de carne (pui/porc/vita/peste) pe zi . Ideal ar fi sa consumi carne doar 2-3 zile pe saptamana.

PLIMBARILE – Fa-ti timp 25 de minute pentru plimbarea de seara. Beneficiile plimbarilor de seara, dupa cina, sunt variate: pot reduce nivelul de zahar din sange pana la 50%, iti antrenezi  organismul sa arda caloriile pe parcursul noptii, cand dormi, te relaxezi si scapi de stresul de peste zi.

Plimbarile de seara de 25 de minute ajuta la intarirea metabolismului, elibereaza hormonii de crestere care suprima pofta de gustari tarzii si actioneaza ca un accelerator de ardere a grasimilor.

Poti sa iti schimbi dieta peste noapte, insa trebuie sa asteptati intre 3 si 5 saptamani pentru ca aceasta sa aiba impact asupra metabolismului. Merita sa incepi de azi sa acorzi mai multa atentie dietei tale!

Adauga un comentariu

*